BJELOVAR – Epidemiji koronavirusa unatoč i ove je godine održana filmska radionica u sklopu 13. izdanja Malog DOKUarta. Naravno, u prilično izmijenjenom izdanju u odnosu na sve prijašnje godine, a u radionici koju su vodili Boris Poljak i Marinko Marinkić sudjelovalo je šest osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Bjelovara. Za razliku od prethodnih godina, nije ovaj puta bilo natjecateljskog dijela, kao što u radionici nisu sudjelovali učenici iz filmskih družina iz ostatka Hrvatske, već je zbog epidemioloških mjera procijenjeno da bi najpraktičnije i najsigurnije bilo da u radionici sudjeluju isključivo učenici iz Bjelovara. Nekima od njih ovo je bila prva, nekima druga radionica u sklopu Malog DOKUarta, a unatoč tome što je od početaka uz Mali DOKUart, poznati splitski snimatelj i režiser Boris Poljak i dalje se pomalo teško snalazi po bjelovarskim ulicama, što je i dovelo do ideje za film koji su snimali protekla četiri dana.

-Preuzimam krivnju za temu filma koji snimamo ove godine. Dolazim u Bjelovar već 13 godina i još uvijek se nekako ne snalazim u rasporedu ulica. Zbunjuje me pomalo što su sve ulice u središtu grada pod pravim kutem te se i dalje znam zagubiti jer mi sve ulice djeluju jako slično. Zbog toga mi je na pamet pala ideja da napravimo film koji će istražiti kako je došlo do toga i dokumentarac koji snimamo u sklopu radionice bavi se poviješću Bjelovara. I to od prvih dana i Marije Terezije pa do onoga što je danas Bjelovar – istaknuo je Poljak i dodao da su sugovornici bili stručnjaci iz Bjelovara, arheolozi, povijesničari, arhivisti, a ideja je snimiti i neke lokacije tipične za Bjelovar.

-Neka ideja je pomiješati intervjue stručnjaka s prosječnim ljudima koji se također možda ne snalaze u gradu. Tu je i vizualni dio, snimali smo i iz zraka, no s dokumentarnim filmom uvijek je zanimljivo jer nikad ne možeš znati što ćemo na kraju dobiti. Ideja je uvijek jedna, a proces nastanka filma može nas odvesti tko zna gdje – kazao je Poljak koji je zadovoljan angažmanom učenika iz Bjelovara.

-Zbog okolnosti na koje ne možemo utjecati radionica je ove godine nešto kraća i nešto drukčija u odnosu na prijašnje godine. Imamo i ograničen broj polaznika i radimo isključivo s učenicima iz Bjelovara, koji su jako dobri, trude se i zainteresirani su – zaključio je Poljak.

Među šest polaznika ovogodišnje radionice Malog DOKUarta je i Vedran Vuglić. Iako je Vedranu ovo prva filmska radionica u kojoj sudjeluje, ovaj bjelovarski srednjoškolac već ima iskustva s filmom jer je tijekom ljeta bio dio ekipe koja je snimala igrana film. A i sam je nedavno snimio jedan kratki igrani film. -Pomagao sam tijekom ljeta Petru Klincu snimiti njegov film “Zapisivači”, a potom sam snimio i svoj petominutni film. Ovo mi je prvi doticaj s dokumentarnim filmom i prva radionica u kojoj sudjelujem, no jako sam zadovoljan. Zabavno je, a usput učimo puno novih stvari. Puno radimo i praktično, sami snimamo, a iako o temi koju obrađujemo u filmu nisam puno razmišljao, vjerujem da će film biti dobar – zaključio je Vuglić, a kratki dokumentarni film koji su bjelovarski učenici snimili, uskoro će se moći pogledati na Youtube kanalu Udruge DOKUart.