U bjelovarskom kraju ima priličan broj uzgajatelja ptica, koji kvalitetu uzgoja potvrđuju na izložbama širom Hrvatske, a posebice na izložbi malih životinja, koju svake godine organizira Udruga uzgajatelja malih životinja „Mali uzgajatelj“ iz Bjelovara. Udruga djeluje već više od šest desetljeća, a njezin tajnik Dražen Biličić ističe kako u sekciji golubara djeluje petnaestak uzgajatelja, a u sekciji ptičara, desetak uzgajatelja ptica. Među njima je i Stanko Kovačević iz Bjelovara, koji se pticama bavi već tridesetak godina. Ljubav prema pticama gaji od najranijeg djetinjstva, kada je kući donosio povrijeđene vrapce, koje je pronalazio na ulici, a kod kuće ih pokušavao izliječiti. S ozbiljnim uzgojem krenuo je kada je prije tridesetak godina nabavio prvi par kanarinaca. Danas u uzgoju ima tridesetak ptica, uglavnom australskih zebica, kanarinaca i papiga tigrica.

Stalne edukacije 

Sa svojim pticama Kovačević redovito nastupa na izložbama širom Hrvatske, od Varaždina, preko Zagreba, do Virovitice, a i dalje. Koliko su njegove ptice kvalitetne, potvrđuje osvojenih stotinjak pehara i drugih priznanja.

-Ne znam ni sam koliko mi je ptica bilo proglašeno šampionima. No, ako računamo da prosječno svake godine na izložbama imam najmanje dvije ptice šampionke, onda računajte da ih je do sada sveukupno bilo barem stotinjak. Sistem bodovanja i nagrađivanja ptica na izložbama nije jednostavan. Uzgajivač mora imati izložen određeni broj ptica, a ptica mora imati odgovarajuće kvalitete – pojašnjava Kovačević.

Dodaje kako uzgoj ptica nije preskup. Jedan kanarinac mjesečno, kaže, pojede hrane u vrijednosti jedne kave. No, uzgoj ptica za izložbe traži puno strpljenja, ljubavi, a treba nešto i znati o tome. Znanje se stječe iskustvom, kaže Kovačević, ali i na predavanjima. On je od sredine 80-ih godina član Udruge „Mali uzgajatelj“, koja redovito organizira predavanja, posjete izložbama, sajmovima i na sva događanja vezana uz male životinje. Tako će bjelovarska ekipa ljubitelja malih životinja sljedeći mjesec put Mađarske, gdje se u mjestu Monor održava redovita godišnja izložba malih životinja.

Obnova zaliha

-Idemo malo pogledati, ali i obnoviti zalihe – kaže naš sugovornik, koji se nada kako će možda baš u Mađarskoj, uz hranu, kupitii nekakvu „zvijer“ od mužjaka za svoje ptičje jato kanarinki. Sada je, dodaje, vrijeme leženja kod sitnih ptica pa u ptičarskom svijetu nema previše aktivnosti. Spomenimo na kraju da Kovačević nema preveliko jato ptica jer ih uzgaja uglavnom za izložbe i svoju ljubav. Stoga ih i prodaje vrlo rijetko, a najviše ih podijeli.