Piše: Vedran Cindrić

Za mnoge mlade osobe ponekad olako kažemo da su mladi genijalci. Ali za Helenu Horvat (9) taj epitet zaista stoji. Naime, ova mlada djevojčica koja ide u treći razred I. osnovne škole Bjelovar osvojila je u Italiji na velikom međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika prvo mjesto. O kako se velikom i važnom natjecanju radi govori i činjenica da je na tom natjecanju tokom cijele godine sudjelovalo 36 tisuća kandidata iz 40 zemalja svijeta, a u veliko finale u Italiji gdje su se natjecali i učenici npr. iz Monogolije, Filipina, Koreje i drugih zemalja plasiralo se 153 kandidata. Naša mlada Bjelovarčanka je u takvoj konkurenciji osvojila prvo mjesto iz engleskog jezika.

-Prvo sam iz engleskog jezika pobijedila na školskom natjecanju, zatim na državnom i sada na međunarodnom u Italiji. Uz još jednu djevojčicu iz Zaprešića bila sam jedina predstavnica iz Hrvatske. Natjecanje je održano u jednom hotelu blizu Venecije – priča nam mlada Helena i pojašnjava o kakvom se točno natjecanju radilo.

Cimerica iz Mongolije

-To natjecanje se zove Hippo – English Without Borders koje sponzoriraju brojne svjetske organizacije. Cilj je da se promiče engleski jezik i da ga mladi što bolje upoznaju. Meni je to bilo odlično iskustvo. Imala sam u hotelu cimericu iz Mongolije s kojom sam se dobro slagala i nakon testiranja u pisanju, čitanju, razumijevanju i govorenju proglašena sam najboljom u svojoj kategoriji koja se zove Hippo – Little – priča nam Helena. Dodaje da nije imala veliku tremu prije testiranja, ali da pitanja i zadaci nisu bili jednostavni.

-Ma svi tamo odlično pričaju engleski. Ne može se ni doći na takvo natjecanje ako ne govoriš savršeno engleski – kaže nam Helena i otkriva nam tajnu svog velikog znanja tog jezika.

-Jednostavno brzo pamtim riječi na engleskom. Ponekad i razmišljam na tom jeziku. Gledam crtiće, filmiće i sve na youtube bez prijevoda. Često i čitam na engleskom i to mi nekako baš leži – priča nam Helena koja je za prvu nagradu dobila kurs Critical Thinking and Study Skills. Inače, to je kurs u sklopu potrebnih šest predmeta kako bi uz redovnu srednju školu djeca dobila i diplomu US high School University of Missouri.

Mentorica Martina Supančić ponosna je na Helenu

-Drago mi je za tu nagradu i taj poticaj jer će mi sigurno u budućnosti pomoći ostvarit svoje snove, a to je da radim u NASA-i i da budem astronomkinja – otkrila nam je Helena te navela da ju svemira posebno zanima te da već čita sve enciklopedije o svemiru na engleskom jeziku. Inače, Helenina mentorica i učiteljica engleskog jezika je Martina Supančića koja je u Bjelovaru već na veliko poznata sa Erasmus + K2 projektima.

Želi raditi u NASA-i

Helena već sada barata engleskim kao najbolji učenici osmog razreda, a ne treba zaboraviti da ona ide tek u treći. Nevjerojatno je talentirana za jezike i samo nebo joj je granica stoga ne bi bila iznenađena da u budućnosti zaista radi za NASA-u – kaže nam Martina koja nije mogla s Helenom sudjelovati u Italiji na natjecanju jer je sa svojim projektom i šestero učenika iz I. Osnovne škole te kolegicom Helenom Gustović – Ljubić boravila u Poljskoj u sklopu programa Erasmus + KA2.

-Tamo smo prisustvovali drugoj kratkoročnoj razmjeni skupine učenika iz šest europskih osnovnih škola poput Cipra, Grčke, Italije, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Cilj spomenutog projekta je upoznavanje vlastite kulture i kulture drugih zemalja. Učenici su boravili u obiteljima svojih vršnjaka gdje su iz prve ruke mogli upoznati njihov način života. Komunicirali su na engleskom jeziku, što je uveliko unaprijedilo njiihove jezične kompetencije – zaključile je Martina.