Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, najveći hrvatski poslodavac, čini se uskoro više neće svaki svoj slobodni trenutak koristiti da se opusti u lovu na svojem ogromnom lovištu Garjevica koje se prostire između Garešnice, Čazme i Kutine. U jednim dnevnim novinama, naime, Agrokor je upravo objavio oglas o prodaji Lovnog gospodarstva Moslavina, tvrtke u čijoj je koncesiji lovište Zapadna Garjevica koje se prostire na gotovo 20 tisuća hektara. Cijena nije istaknuta, a u oglasu tek stoji da će svi zainteresirani u drugom krugu natječaja moći provesti dubinsko snimanje tvrtke nakon kojeg će, ako i dalje budu zainteresirani, predati novčane ponude. Todorić, prema pričama lokalnih lovaca od kojih su neki imali čast biti s njim u lovu, gotovo svakog vikenda Garjevicu posjećuje svaki put kada mu to dopuste poslovne obveze, i to najčešće helikopterom. Svoje društvo za lov bira pomno, a najčešće je to hrvatska elita – od poduzetnika preko političara do veleposlanika. Otkako je prije 15-ak godina preuzeo brigu o lovištu, Todorić ga je u potpunosti obnovio, ali i izgradio dosta toga novoga. Članovi Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije o Todoriću kao koncesionaru imaju samo riječi hvale.

Todorić utrostručio broj jelena

– Sa stručne strane Todorićev angažman izrazito je pozitivan. U velikoj mjeri zahvaljujući njegovu uzgoju jelena, matični fond jelenske divljači u zadnjih deset godina skoro se utrostručio. Jeleni koje je on uzgajao šireći svoje stanište sada popunjavaju šume Bilogore i Papuka – govori Mato Kovačević, tajnik LS BBŽ. Kako neslužbeno dodajemo, samo na koncesiju LD Moslavina godišnje izdvaja više od milijun kuna. O razlozima zbog kojih se Todorić odlučio na prodaju može se samo špekulirati, no sudeći prema financijskim izvješćima dostupnim na servisu Poslovna Hrvatska, riječ je o tvrtci koja je lani zabilježila “debeli” gubitak od 16 milijuna kuna (na 18 milijuna kuna prihoda), dok tekuće obveze iznose 114 milijuna kuna. I prethodnih godina LD Moslavina poslovala je sa sličnim gubicima (od 15 do 16 milijuna kuna), a izuzetak je 2012. godina u kojoj je ostvareno 20 milijuna kuna dobiti. S ljepotama bilogorskih i moslavačkih lovišta odavno su upoznati kako bjelovarski, tako i hrvatski tajkuni, pa upravo među njima valja tražiti potencijalnog kupca.

Tajkuni među lovcima

Preko lova je, naime, “kralj pršuta” Stipe Lijanović Ivanović doznao za zapušteno selo Ceremušina u kojemu je započeo proizvodnju mesa, iako je kasnije završio u predstečajnoj nagodbi pa je sudbina tog projekta vrlo upitna. Više sreće imao je Jako Andabak, jedan od vodećih hrvatskih hotelijera i suvlasnik NK Hajduka, koji je pak u Velikom Grđevcu također pokrenuo proizvodnju i preradu mesa, a ove krajeve također je prvi puta posjetio zbog ljubavi prema lovu. Listu lokalnih ljubitelja lova predvodi pak umirovljeni bankar Petar Radaković, koji je u Šandrovcu izgradio prekrasnu lovačku kuću, a valja spomenuti i Zlatka Navojca, vlasnika trgovačkog lanca Špar koji svoje luksuzno imanje od 30 hektara ima u Severinu. Iako ga javnost više prepoznaje kao ljubitelja rasnih konja, Navojec je također strastveni lovac. No, koliko god bili bogati lovački tajkuni, veliko je pitanje bi li si mogli priuštiti izdatak od 60-ak milijuna kuna, na koliko se neslužbeno procjenjuje vrijednost LG Moslavine, unatoč gubitaškom poslovanju. Usto, naši sugovornici iz lovačkih krugova vrlo su skeptični prema sâmoj namjeri prodaje, znajući koliko je Todoriću zapravo stalo do tog lovišta.

– Prije će Konzum prodati nego Garjavicu – kazao nam je njegov kolega lovac iz gospodarskih krugova.