Za šest lovačkih udruga kojima je prijetilo oduzimanje desetogodišnjeg zakupa zajedničkih lovišta stigle su dobre vijesti s Ustavnog suda koji je ukinuo članak 30. Zakona o lovstvu temeljem kojeg je Ministarstvo poljoprivrede odbilo dati suglasnost na produženje zakupa. Rečeno je to na sastanku u Blatnici koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao s čelnicima lovačkog Saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, te vodstvom šest lovačkih udruga s područja županije kojima nadležno Ministarstvo nije bilo dalo suglasnost na produljenje ugovora o zakupu zajedničkih lovišta s kojima su gospodarili posljednjih deset godina. Riječ je o Lovačkom društvu ”Veliko Trojstvo” iz Velikog Trojstva, Lovačkoj udruzi ”Srnjak” iz Severina, Lovačkom društvu ”Fazan” iz Bjelovara, Lovačkom društvu ”Gaj” iz Dautana, Lovačkoj udruzi ”Bilo” iz Velike Pisanice, te Lovačkoj udruzi ”Vidra” iz Štefanja.
– Mi smo s pravne strane poduzeli sve što smo mogli i išli smo na ustavnu tužbu i Ustavni sud je donio presudu koja ide u prilog našim lovcima. Ministarstvo je odbilo produžiti zakup jer su udruge imale prekršajne prijave koje su međutim odbačene i nisu ni završile na sudovima, i to je prejudiciranje krivnje što je Ustavni sud prepoznao. Time smo se vratili na nultu poziciju i već sutra od Ministarstva poljoprivrede i DORH-a tražimo očitovanje da više nema zapreka za produžavanje zakupa, a potom i Županijska skupština može donijeti takvu odluku. Očekujem da će sve odraditi do 1. travnja kada istječe sadašnji desetogodišnji zakup – kazao je župan Damir Bajs.
Za lovce je je najvažnije da bi ta lovišta ipak trebala ostati u rukama domaćih ljudi i tijekom idućih deset godina.
– Zahvaljujemo županu na pomoći oko razrješenja ove neugodne situacije i sad se pokazala mudrom odluka Županijske skupštine koja je za ovih šest udruga odobrila privremeni zakup i potom se išlo na ustavnu tužbu. Mi vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede reagirati kako treba i našim udrugama omogućiti nesmetano produžavanje zakupa lovišta – istaknuo je Miroslav Čačija, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.