Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Lovački savez Bjelovarsko – bilogorske županije na čelu s Matom Kovačevićem prošle godine prvi je u Hrvatskoj krenuo u borbu protiv novog parazitskog nametnika, velikog američkog metilja koji sve više napada divljač, posebno jelena i srnu. Jučer je ta borba protiv ovog vrlo opasnog parazitskog nametnika nastavljena te su se u prostorijama  Lovačkog društva ‘Fazan’ u Obrovnici okupili lovozakupnici Lovnog ureda Bjelovar kojima je dr. sc. Dean Konjević s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu pomiješao novu dozu lijeka s hranom koju će izložiti divljači.

-Prošle godine smo prvi u Hrvatskoj krenuli liječiti divljač od opasnog američkog metilja koji ubija našu divljač, posebno srnu i jelena.  Međutim, struka je u međuvremenu zaključila da na ovaj način ne vrijedi liječiti srneću divljač jer srna ugine vrlo brzo nakon što oboli te smo zbog tih razloga prešli na liječenje samo jelena, a liječenjem jelena spašavat ćemo i srnu – kazao je predsjednik Lovačkog saveza BBŽ-a Mato Kovačević. Dodaje da imaju neslužbene rezultate prošlogodišnjeg liječenja divljači od velikog američkog metilja.

Nakon BBŽ-a u liječenje se uključuju i druge županije

-U nekim županijskim lovištima gdje su lovci ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo i koji su radili po uputama struke, napravljen je odličan rezultat i imamo mnogo izliječene divljači. Negdje gdje se to malo manje ozbiljno shvatilo, rezultat je slabiji, ali sveukupno mogu reći da smo napravili veliku stvar – ističe Kovačević i nastavlja.

-Imamo 43 zajednička lovišta i 20 državnih te su svi oni ušli u ovaj program liječenja divljači. To je zaista velika stvar jer američki metilj je jedna vrlo opasna pojava. Također želim istaknuti da osim naše županije koja se prošle godine prva u Hrvatskoj uhvatila u koštac s ovim problemom, ove godine sam uspio animirati okolne županije poput Požeško – slavonske, Sisačko – moslavačke, dio Zagrebačke itd. tako da imamo jedan prsten oko sebe i samim time s vremenom i bolji rezultat. Ovo liječenje divljači nas košta 150 tisuća kuna, a u financiranju nam je pomogla Bjelovarsko – bilogorska županija – zaključio je Kovačević.

Dr. sc. Konjević je lijek pomiješao s hranom koju lovci izlažu divljači

Inače, veliki američki metilj prvi put se pojavio u Baranji 2001. godine. Zatim su 2006. godine na tom području Hrvatske šume počele s liječenjem, međutim vrlo brzo su prestali jer, navodno, nije bilo sredstava. No, kako je vrijeme prolazilo tako se taj američki metilji proširio s istoka Hrvatske do Bjelovarsko – bilogorske županije.

-Zahvaljujući Lovačkom savezu Bjelovarsko – bilogorske županije drugu godinu za redom krećemo liječiti divljač od vrlo opasnog američkog metilja. Odlučili smo pomoći jelenskoj divljači, a samim time i srni koja je u znatnom opadanju populacije. Pripremili smo lijek u zimskom vremenu kada divljač želi konzumirati hranu koju im pripremimo i izložimo. Imamo točno odgovarajuću dozu na točno odgovarajući broj obroka i sve točno iskalkulirano – kaže dr. sc. Dean Konjević te nastavlja.

-Divlje životinje i paraziti su u većini slučajeva normalna životna zajednica. Međutim, ovdje je riječ o nezavičajnom parazitu koji potječe iz Amerike i koji predstavlja zaista veliki problem – zaključio je Konjević.