Hladan tuš dočekao je lovce iz šest lovačkih udruga sa područja Bjelovarsko – bilogorske županije kada su saznali da neće dobiti novi desetogodišnji zakup zajedničkih lovišta. Naime, Ministarstvo poljoprivrede dalo je zeleno svjetlo za 37 udruga, ali s njih šest Županija ne smije potpisati nove ugovore o zakupu do 2026. godine. U obrazloženju Ministarstva stoji da se protiv tih udruga vodi prekršajni postupak i zbog toga im se neće produžiti zakup.
Unaprijed krivi
– Smatramo tu odluku nepravednom jer smo mi posve oslobođeni od svega što se navodilo u toj prekršajnoj prijavi. Dakle, nismo krivi, ali dobili smo crveno svjetlo samo zbog činjenice da je prijava podnesena iako se nismo ogriješili o Zakon o lovstvu, a pravo žalbe ne postoji – kaže Ivica Perković, predsjednik Lovačke udruge Bilo iz Velike Pisanice, posebice ogorčen što je riječ o prekršajnoj prijavi podnesenoj još davne 2008. godine. Inače, zakup vrijedi do ožujka 2016, a potom su sve opcije otvorene.
– U ovakvim slučajevima ide se na licitaciju i bilo tko se može javiti i preuzeti gospodarenje lovištem. To bi bio najgori scenarij i nadam se do njega ipak neće doći. Za ta lovišta i divljač u njima ipak bi bilo najbolje da njima gospodare domaći ljudi koji su tamo i najbolje poznaju teren – kaže Mato Kovačević, tajnik županijskog Lovačkog saveza.
Kako u zakonu piše da pravo žalbe ne postoji, lovcima ne preostaje ništa drugi nego tražiti druge načine kako bi zadržali svoja lovišta.
– On što možemo učiniti je podnijeti tužbu, kad već ne možemo podnijeti žalbu, i tako pokušati spasiti stvari. Kako naša županija nije jedina u ovoj situaciji, o svemu će se očitovati i Hrvatski lovački savez i tražiti rješenje problema – napominje Ivica Perković.
Činjenica da je samo podnošenje prijave dovoljno da se izgubi lovište otvara prostor manipulacijama, a to se i događalo upravo u Velikoj Pisanici.
Zavadi pa vladaj
-Vjerujemo da su te prekršajne prijave bile povezane sa željom nekih pojedinaca da naše lovište preuzmu i potom ga predaju u ruke jednom velikom poduzetniku. Kad je lovište atraktivno uvijek ima onih koji ga žele uzeti – kaže Ivica Perković, predsjednik Lovačke udruge Bilo i dodaje kakao je sreća u nesreći što njihovo lovište sada nije u toj kategoriji.
– Mi smo morali mijenjati visinu zakupa zbog preregistracije udruge i ona sad iznosi i 25 tisuća kuna godišnje, a još toliko stoji osiguranje lovišta. To je objektivno iznos koji je veći od fonda divljači koje pruža pa ne vjerujem da bi u slučaju da dođe do licitacije bilo puno interesenata – zaključuje Perković.
Županija lovcima kupila malo vremena
Lovačke Udruge kojima Ministarstvo poljoprivrede nije odobrilo produženje zakupa su Bilo Velika Pisanica, Veliko Trojstvo, Srnjak Severin, Fazan Bjelovar, Gaj Dautan i Vidra Štefanje.
– Kako tu nije bilo ozbiljnih narušavanja Zakona o lovstvu već samo tehničkih propusta, smatramo da ovim udrugama trebamo dati još jednu šansu. Stoga je Županijska skupština donijela odluku o uvjetnom produženju zakupa dok se o svemu ne očituje Državno odvjetništvo jer smatramo, kao i druge županije gdje su problemi sa zakupom isti, da ovakav Zakon o lovstvu nije dobar – kaže župan Damir Bajs koji je time kupio nešto vremen lovcima da nađu rješneje problema bez raskidanja ugovora o zakupu lovišta.