Iako su koalicijski partneri iz HDZ-a, HSLS-a i HDS-a već dvaput službeno otvarali radove na Aglomeraciji Bjelovar, infrastrukturnom projektu izgradnje vodovoda i kanalizacije vrijednom 257 milijuna kuna, ti radovi službeno još uvijek nije počeli. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) početkom lipnja poništila je javni natječaj za odabir najpovoljnijeg nadzornika radova, pa je taj natječaj potrebno ponoviti.

Minimalno mjesec dana kašnjenja

S obzirom da će ponavljanje natječaja trajati još mjesecima, u Vodnim uslugama nadaju se da će u suradnji s Hrvatskim vodama pronaći rješenje kojima bi se to razdoblje ipak na neki način premostilo. No, i u toj optimističnoj varijanti, građevinski strojevi neće stići na gradilišta još najmanje mjesec dana.

Inače, početak Aglomeracije prvi puta najavili su potkraj travnja saborski zastupnik Branko Hrg, predsjednik HDS-a koji je u društvu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, predsjednika HSLS-a. Radilo se o gradilištu na Križevačkoj cesti „teškom” gotovo deset milijuna kuna, koje je prezentirano kao uvod u samu Aglomeraciju. Istina je, naime, da su na Križevačkoj cesti u tijeku radovi na izgradnji kanalizacije, ali ti radovi nisu obuhvaćeni projektom Aglomeracije.

Dvaput najavljivali početak

U to vrijeme, vrijedi napomenuti, koalicijski partneri u HDZ-u, HSLS-u i HDS-u krojili su u tišini izbornu listu za II. Izbornu jedinicu na kojoj je, prema tada dostupnim informacijama, trebao biti i spomenuti Hrg, čija stranka, vrijedi spomenuti, ima i svog člana Uprave u Hrvatskim vodama.

Dva tjedna kasnije isto to gradilište posjetio je i sam ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, inače koordinator izrade HDZ-ovog izbornog programa. S njim u društvu, uz Hrebaka, Hrga i predstavnika Hrvatskih voda i Vodnih usluga, našao se i HDZ-ov saborski zastupnik Miro Totgergeli. Vrijedi napomenuti i da u to vrijeme Hrebak tvrdi da još uvijek pregovara s liberalnim opcijama, a informacija o tomu da na parlamentarne izbore izlazi na listi HDZ-a još uvijek nije objavljena.

Znali za žalbu

Pri obilasku radova političari su ponovno prebrojavali silne kilometre vodovoda i kanalizacije koji će se izgraditi u sklopu Aglomeracije, a nitko tada nije spominjao da je početak radova upitan zbog žalbe na natječaj za odabir nadzornika, iako im je svima ta informacija bila dostupna. Naime, na stranicama DKOM-a vidljivo je da je žalba podnesena 5. svibnja, dok su se političari gradilištem ‘našetavali’ dva tjedna kasnije.

Informacija o tomu da je početak radova na Aglomeraciji upitan zbog žalbe naravno da bi poništila besplatnu medijsku pozornost ususret početku predizborne kampanje.

Ne treba zaboraviti niti da početak radova na Aglomeraciji iz gradske uprave najavljuju praktički od prvog dana nove vlasti. Kad-tad će u tomu vjerojatno i uspjeti, no bit će, sasvim sigurno, nakon ovih parlamentarnih izbora.