Premda je sezona berbe trešanja već trebala početi, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Dejana Šuloga za sada berbe nema.

-Iako ploda na stablima ima, zbog obilnih kiša i nedostatka sunca trešnje ne dozrijevaju. Umjesto toga plodovi pucaju i padaju sa stabla. To je osnovni razlog što nismo ni krenuli s berbom. Jednostavno nemamo što brati. Prošle godine u ovo doba bili smo u berbi po cijele dane, a ove godine situacija je sasvim drugačija. Berba ranih sorata je izostala, a kako meteorolozi i dalje prognoziraju nestabilno vrijeme s kišom bojim se da ove sezone s trešnjama neće biti sreće – govori Dejan Šulog pokazujući nam voćnjak s 200 stabala trešanja.

Unatoč teškoćama, ne odustaju

Tražeći voćarsku proizvodnju kojom se ne bavi puno ljudi ova obitelj koja živi isključivo od poljoprivredne proizvodnje odlučila se sa sadnju intenzivnog voćnjaka trešanja. Pa iako ne ide sve kako su planirali, Šulogovi ne odustaju.

Prije devet godina podigli smo nasad trešanja. Zasadili smo voćnjak s 200 stabala u kojem se nalazi šest sorata patuljastih trešanja različitog vremena dozrijevanja. Kako je riječ o voćki trebalo joj je tri godine da počne davati nekakav rod, prvih se godina sve svelo samo na ulaganja. Da bi smanjili rizik proizvodnje, postavili smo sustav navodnjavanja koji je u voćarstvu obavezan i naravno prekrili voćnjak mrežama prvenstveno radi obrane od ptica – objašnjava naš sugovornik.

Sve se to mora napraviti ako se želite ozbiljnije baviti ovom proizvodnjom no i pored svega toga na vrijeme ne možete utjecati.

Dodatna ulaganja

Sada bi trebao još uložiti u foliju koju bi postavio na mreže da voćnjak zaštitim od obilnih kiša no sve mi se čini da si tu investiciju ove godine nećemo moći priuštiti. Naime, posljednjih pet godina tijekom kojih su mlada stabla ušla u rod, u dvije godine mraz je uništio plod pa nismo imali što brati, tako da ispada da smo u devet godina otkako smo podigli voćnjak imali dvije do tri prave berbe – govori Dejan Šulog, kojemu su trešnje tek jedna od 20 različitih povrtlarskih i voćarskih proizvodnji od kojih živi cijela obitelj.

Svega imamo po malo, po principu kada jedna proizvodnja zakaže, druga nadoknadi izgubljeno. To se na kraju pokazalo ispravnim tako da će nadam se plastenički uzgoj jagoda ove godine bar malo ublažiti loš početak sezone trešanja – tvrdi Šulog vjerujući da će se vrijeme stabilizirati kako bi se uloženi trud i rad koliko toliko isplatio.

Kilogram trešanja u Zagrebu 80, a u Bjelovaru 40 kuna

Prve ovosezonske domaće trešnje koje su stigle na zagrebačke tržnice prodavale su se po cijeni od 80 kuna za kilogram. Kako će sezona berbe odmicati kupci se nadaju da će i cijena padati jer izdvojiti 80 kuna za kilogram sezonskog voća i najvećim ljubiteljima trešanja je malo previše.

Na bjelovarsku tržnicu prve ovosezonske trešnje iz toplijih krajeva tek stižu i prodavat će se za 40 kuna za kilogram. Obitelj Šulog i koja još nije krenula u berbu svoje je trešnje dosadašnjih godina prodavala na kućnom pragu i to po cijeni od 25 do 20 kuna za kilogram. Uobičajena je to cijena na bilogorskom području no hoće li zbog loše sezone takva biti i ove godine teško je očekivati.