KONČANICA – Ovih dana nisu na djelu samo dugoprstaši, već i oni s prilično dugim pomagalima. Do sada nezapamćen slučaj doživjeli su u Ribnjačarstvu Končanica. Naaime, netko je iz čak triju njihovih spremišta ukrao oko 250 kilograma konzumne ribe, šarana. Štetu procjenjuju na oko šest tisuća kuna. Nažalost, kaže nam voditelj prodaje i nabave u Ribnjačarstvu Končanica Mladen Prević, svjedoci su nestanka uzgojne ribe svako malo, unatoč neprestanom radu čuvarske službe koja obilazi teren. Procjenjuje da ribokradice iz njihovih ribnjaka koji se protežu na 1360 hektara, godišnje otuđe po nekoliko tona konzumne ribe, ali ovakav slučaj još nisu zabilježili.

-Ovdje je riječ o krajnjem bezobrazluku i jako drskoj krađi. Razvalili su lokote na sva tri kaveza za skladištenje ribe koji se nalaze u ograđenom krugu naše tvrtke, dakle u našem dvorištu, i iz njega pokupili ribu. Moralo ih je biti više jer trebalo je toliku kilažu odnijeti do prijevoznog sredstva. Riječ je o ribi za čiju količinu možemo vrlo lako otkriti kolika je jer se zadužuje prilikom skladištenja u te, takozvane barke, gdje je do prodaje čuvamo u vodi – objašnjava Prević.

Na uzgojnim tablama, kako u Ribnjačarstvu stručno nazivaju površine pod ribnjacima, kažu kako su svjedoci stalnih krađa u ljetnim mjesecima, kada riba krene jesti. Znaju da njihovu ribu kradljivci preprodaju na crno i to po duplo nižim cijenama od njihovih.

Kod nas je kilogram šarana u maloprodaji 24 kune i na taj način su oni nama s našom ribom konkurencija. Sada su očito za vrijeme posta, kada ribe na tržištu nedostaje, odlučili pokrasti odjednom velike količine naše ribe koja će se vjerojatno naći i na tanjurima konzumenata na Veliki petak, kada se tijekom uskršnjeg posta pojede najviše ribe – zaključuje Prević.