Okućnica Bjelovarčana Dalibora Jelineka i u ovo jesensko vrijeme plijeni neobičnom ljepotom. Okućnicu krasi brojni zeleni grmovi puni plodova žarkih boja i neobičnih oblika netipičnih za naše podneblje. Riječ je tropskim ili jamajčanskim papričicama, jednoj od čak 20 vrsta ljutih papričica koje iz hobija već godinama uzgoja Dalibor Jelinek.

Prikupio 20 vrsta ljutih papričica

Uzgojem ljutih papričica počeo sam se sasvim slučajno baviti. Budući da sam ribič, često se kuhao fiš, a kako je za dobar fiš osim ribe važna i paprika, počeo sam se više interesirati za nju. Prije deset godina iz hobija sam ih počeo uzgajati. U početku sam imao svega nekoliko vrsta, no s vremenom sam počeo razmjenjivati sjeme, nabavljati preko interneta i snalaziti se na svakojake načine tako da se moja mala kolekcija sjemena pretvorila u vrlo respektabilnih 20 vrsta ljutih papričica koje uzgajam, križam i jednostavno uživam u tome – govori Dalibor Jelinek kojeg smo zatekli u vrtu kako pažljivo orezuje suho lišće ostavljajući više svjetla kako bi mu plodovi najosjetljivijih vrsta papričica sazreli i time dobili specifičnu voćnu aromu po kojoj su poznate.

To je nekoliko vrsta tropskih jamajčanksih ljutih papričica koje su naziv dobile po obliku ploda tako da imam biskupsku kapicu, jamajčansku gljivu i još nekoliko vrsta tropskih ljutih papričica čiji plodovi plijene i jarkim žutim i narančastim bojama. Osim što se ubrajaju u red najljućih papričica specifične su po voćnoj aromi. Cilj uzgoja je dobiti plod razmjerne ljutine i okusa što još uvijek učim – pojašnjava naš sugovornik koji se dobro namučio kako bi mu tropske biljke uspjele u našem podneblju. Najosjetljivije razdoblje za ovu egzotičnu vrstu ljutih papričica je klijanje.

Sjetva je mora obaviti vrlo rano, a kako je za klijanje sjemena potrebna i vrlo visoka temperatura, nabavio sam grijače za klijanje. S obzirom da je riječ o tropskoj biljci potrebno je puno pažnje da bi i u našim uvjetima dobro napredovala. Na sreću imamo puno slobodnog vremena, a i volim to što radim pa mi uspijevaju – kratko je prokomentirao Jelinek, inače ratni vojni invalid u mirovini kojeg vrt i rad s biljkama opušta.

Žuta moruga najljuća papričica

U vrtu zaboravim na bolest i probleme. Ovdje jednostavno uživam. Uživam u svakoj biljci i teško mi je reći koja mi je najdraža. Svaka je zanimljiva, lijepa i posebna na svoj način. Evo, ušli smo u drugu polovinu listopada, a ovaj mali chili grm parpičice je pun ploda i cvijeta. Osim što je riječ o vizualno posebnoj vrsti ljute papričice, jer ima plodove koji tijekom sazrijevanja mijenjaju boju od zelene, preko ljubičaste, narančaste do crvene, ovaj mali žilavi grm koji promjerom nije veći od 60 centimetara i u 10 mjesecu cvijeta. Uz to što je vrlo dekorativan, moram reći da je i okusom cili papričica meni najdraža – objašnjava naš sugovornik pokazujući svoje malo carstvo različitih oblika i boja koje će kada za to dođe vrijeme pobrati, te preraditi u ljutenice ili osušiti sve kako bi jela koja će spravljati dobila specifičnu aromu koju mogu dati samo ljute papričice. Pa iako je ljutina zdrava za organizam valja dobro paziti što se i u kojim količinama dodaje u jela.

Najljuća vrsta papričice koji je Jelinek ima u svojoj kolekciji je jamajčanska žuta moruga. Riječ je o papričici koja ima 1,2 milijuna skovila. Kako bi uopće mogli pojmiti koja je to jačina valja reći da naše domaće paprike imaju od 4 do 4,5 tisuća skovila, a parika koju Slavonci koriste kako bi začinili mesne delicije poput kulena imaju jačinu od 18 do 20 tisuća skovila.

Postoji četiri tisuće vrsta ljutih papričica

Zanimljiv je podatak da u svijetu postoji oko četiri tisuće vrsta ljutih papričica. Postoje samo dvije tvrtke u svijetu koje se ozbiljno bave proizvodnjom njihova sjemena, no kako ljudi vole eksperimentirati posljednje vrijeme sve je više križanaca na tržištu tako da sam naišao na podatak da postoji čak 400 tisuća križanaca odnosno podvrsta ljutih papričica – zaključuje naš sugovornik koji će dogodine kaže strast prema papirčicama nadopuniti i skupljanjem sjemena starih sorata rajčice. Pa ako je netko voljan slobodno mu može prepustiti sjeme.