Protekle subote na imanju Slađane i Gorana Đurđevića u Maglenči obavljena je berba lavande. Simpatični supružnici na našem su području najveći proizvođači ove mirisne i veoma ljekovite biljke, a u svojoj proizvodnji koriste isključivo tradicionalne metode. Tako su i cvijet s dvije i pol tisuće svojih grmova, zajedno s nekolicinom pomagača, poželi srpom. Ovogodišnja berba među boljima je pa se nakon sušenja i prerade očekuje oko četiri litre ljekovitog ulja.

– Kvaliteta ovisi o broju sunčanih dana u godini, a najviše se baziramo na dragocjenim iskustvima naših starih. U berbu ne krećemo prije no što iz lavande ne ode prvo pčela, a onda i bumbar. To je važno ako je cilj prerada za ulje, ranija berba može se obaviti samo ako se želi iskoristiti lavandin cvijet – priča Goran. I dok on srdačno dočekuje znatiželjnike, većinom turističke putnike namjernike, supruga Slađana predvodi rad u polju. Nakon što su se napunile košare, mirisni strukovi odloženi su na pod velike sušare. Vrijedni domaćini cijeli će posao obaviti vlastitim rukama, osim konačne prerade u ulje.

– Mi lavandu imamo isključivo za goste i nemamo formiranu cijenu. Poznata su od davnina ljekovita svojstva eteričnog ulja, a sve privlačniji su i likeri od lavande. No, ništa manje se svi koji dođu na naše imanje ne obraduju i mirisnim bombicama – ponosan je domaćin na obiteljsku mini-proizvodnju kojom Đurđevići prvenstveno žele očuvati tradiciju svojih predaka, autohtonih Roma Lovara.