Nakon što je jučer gradonačelnik Čazme Dinko Pirak poslao priopćenje u kojem je, između ostalog, naveo da je u Čazmi bolje biti pas nego bolesnik, da se uzorak nalaza krvi iz Čazme vozi u Daruvar te da je ambulanta bez potrebne opreme i specijalista, s priopćenjem se javila ravnateljica Doma zdravlja BBŽ-a Ljubica Čaić koje prenosimo u cjelosti.

-Priopćenje gospodina gradonačelnika Čazme Dinka Piraka koje je medijima proslijedio Stožer kandidata HDZ-a i HSLS-a za župana Bjelovarsko – bilogorske županija gospodina Marka Marušića sadrži neistinite tvrdnje koje mogu uznemiriti javnost, a odnose se na funkcioniranje zdravstvene zaštite u Domu zdravlja BBŽ-a u Čazmi.

U razdoblju od 2017. godine do kraja 2020. godine u Čazmi je u zdravstvo uloženo za opremu i uređenje prostora 4.030.000,00 kuna. Dio tih sredstava je iz EU fondova, dio iz decentraliziranih sredstava, a dio sredstava Bjelovarsko – bilogorske županije.

Izdvojit ćemo najvrjedniju opremu kao što je ginekološki ultrazvuk (200.000 kuna) ultrazvuk za radiološku djelatnost (2015.375 kuna) digitalizator za RTG (245 000 kuna) zubni rendgen (55 000 kuna) sanitetsko vozilo (315 000 kuna) biokemijski analizator (388.750 kuna) hematološki brojač (195.487,67 kuna) informatička prilagodba laboratorijskih sustava (37.525 kuna) a nabavljeno je i niz druge opreme manje vrijednosti.

Sve to govori u prilog činjenice kontinuiteta ulaganja u zdravstvenu ustanovu Doma zdravlja u Čazmi.

U Čazmi je nabavljena kompletna laboratorijska oprema, uređen je prostor laboratorija te je zaposlen magistar medicinske biokemije. Uzorci pacijenata se uzrokuju svaki dan u laboratoriju i ordinacijama Opće/obiteljske medicine, gotovi su isti dan, nema liste čekanja i obrađuju se u laboratoriju u Čazmi, a ne u Daruvaru kako to u svom priopćenju navodi gospodin Pirak.

Mogućnost obrade broja uzoraka pacijenata je puno veći od sadašnjih potreba – navela je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ-a mag. iur. Ljubica Čaić.