BJELOVAR – Jedan ljubavni trokut, odnosno sukob dvije djevojke oko jednog mladića, ovih je dana rezultirao potvrđivanjem optužnice koju je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo protiv 25-godišnjakinje iz Bjelovara. Ova djevojka tereti se za dva kaznena djela, za prijetnju i povredu privatnosti djeteta ili maloljetne osobe. Problem je nastao jer je danas 25-godišnja djevojka još u svibnju i lipnju 2018. godine putem društvenih mreža prijetila tada 17-godišnjoj djevojci, čije je osobne podatke potom neovlašteno objavila na Facebooku.

Sve je krenulo 25. svibnja 2018., kada je 25-godišnjakinja uslijed poremećnih odnosa s tada 17-godišnjom djevojkom, u namjeri da je ustraši, putem aplikacije Messenger sa svog Facebook profila poslala maloljetnici poruku prijetećeg sadržaja. To je kod tada 17-godišnje djevojke izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i prijetnje je prijavila policiji, a već sljedećeg mjeseca, susrela se s novim neugodnostima od šest godina starije djevojke.

Preslik profila i uvredljivi sadržaji

Kako stoji u optužnici, 25-godišnjakinja je tijekom lipnja 2018. godine, na svojem Facebook profilu, bez znanja i odobrenja tada maloljetne djevojke, objavila “screenshot” odnosno preslik profila na kojem se nalazi fotografija maloljetnice te njezini osobni podaci.

Uz to je objavila i omalovažavajući sadržaj i time omogućila većem broju osoba označenih kao prijatelji na Facebooku pregledavanje i komentiranje fotografije tada 17-godišnje djevojke s uvredljivim sadržajem. Pojedine osobe koje su bili prijatelji na Facebooku 25-godišnjakinje, zaista su i pogrdno komentirali navedenu objavu teksta i fotografije maloljetnice, što je sve kod djeteta izazvalo nelagodu i poniženje. Iako je tada 17-godišnjoj oštećenici do punoljetnosti u inkriminiranom trenutku nedostajalo tek nekoliko mjeseci, prema Kaznenom zakonu ona se svejedno gledala kao na dijete. A prema zakonu, onaj tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili na drugi način ugrozi dobrobit djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Štoviše, ako netko takvo kazneno djelo počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, što je 25-godišnjakinja i učinila, zbog čega je povreda privatnosti djeteta postala pristupačna većem broju djeteta, tada se za ovo kazneno djelo može izreći i kazna zatvora do dvije godine.