Bjelovarčani su počeli planirati svoja ovogodišnja ljetovanja, potvrđju u bjelovarskim turističkim agencijama. Prva bukiranja počela su već u siječnju i veljači, kaže Mirela Kuharski, voditeljica bjelovarske poslovnice “Putovanja plus”. To su uglavnom stranke koje znaju prednosti ranog bukiranja jer tako mogu u sezoni, u pravilu, ljetovati gdje žele, a po cijeni koja je često pet do deset posto povoljnija. Sudeći po zanimanju, ove godine najviše Bjelovarčana moglo bi ljetovati na Kvarneru, prvenstveno zbog blizine destinacije. No, ljetovat će se i na Hvaru, Rabu, Biogradu… To su odredišta za koje se sada najviše zanimaju u “Molnar Travelu”.

Popularni polupansioni

-Uglavnom se traže first minute aranžmani i povoljniji smještaj. Cijene ljetovanja su raznolike i ovise od mjeseca u kojem se planira ljetovanje, je li ono u sezoni ili izvan sezone, potom o ponudi i smještaju – kaže Daniela Golubić Vrabec, voditeljica prodaje u Molnaru, dodajući kako se cijene najpovoljnijih aranžmana za sedam dana ljetovanja po osobi kreću od 1.800 do 2.000 kuna. U hotelu s tri zvjezdice, cijena skače već na 3.000 do 3.500 kuna. Primjerice, osam polupansiona na Rabu u sezoni može se u manje luksuznijem hotelu naći po cijeni od 2.000 kn po osobi u dvokrevetnoj sobi. U Kraljevici, u hotelu s dvije zvjezdice, tjedan dana na bazi polupansiona (doručak i večera), košta od 1.900 kuna pa na više.

Zanimanje za vikend aranžmane za ljetovanje na moru je zanemarivo, ali u agencijama kažu da mogu, po potrebi, složiti aranžman na bazi dva do tri dana za zainteresirane. Cijena takvog vikend ljetovanja na moru košta od 500 do 600, što također ovisi o terminu i o hotelu odnosno usluzi. Kad je riječ o vikend aranžmanima, veće je zanimanje za kraća vikend putovanja, u trajanju dva do četiri dana, u inozemstvo. Među ostalim, nude se četverodnevna putovanja dolinom Rajne, u Bugarsku, Crnu Goru, za što treba izdvojiti od 1.300 (Bugarska) do 1.600 kuna (Crna Gora). Dosta omiljeno vikend putovanje kod Bjelovarčana je dvodnevni izlet u Budimpeštu, po cijeni od 450 kn, na bazi jednog noćenja s doručkom i prijevozom.

Blagodati interneta

Kako nam priča Daniela Golubić Vrabec, u posljednje dvije godine sve je veće zanimanje Bjelovarčana za putovanja i ljetovanja preko agencija. Da Bjelovarčani općenito sve više putuju, potvrđuje i Mirela Kuharski. No, točan broj i koliko ljudi više putuje teško je reći jer sve je više onih koji si sami kreiraju putovanja koristeći blagodati interneta.