Ljeto je sve bliže, a samim tim kod većine se podiže motivacija za tjelovježbu kako bi u što boljoj formi stigli na plažu. Trčanje je svakako jedna od aktivnosti kojom možete doći do cilja, a iako je dio vas pomisliti kako je ono vrlo dosadno i naporno, upravo trčanje daje odlične rezultate u relativno kratkom razdoblju. Ono je znatno učinkovitije od hodanja ili pak vožnje bicikla, a da biste mogli početi tračati, potrebne su vam tek tenisice te puno dobre volje. Upravo zato za trčanje kažu da je jedan od najučinkovitijih i najpristupačnijih sportova. O tome kako trčati razgovarali smo s kineziologom Nikolom Kovačekom koji upozorava kako je na početku svakog treninga potrebno je tijelo pripremiti na napore koji slijede.

 Različite opcije

– Tijelo je potrebno zagrijati i razgibati kako bi se spriječile ozljede koje mogu nastati uslijed naglog kretanja i dugotrajnog mirovanja kod pojedinih osoba. Ovisno o formi, motivaciji, mogućnostima i drugim čimbenicima, imamo različite pristupe trčanju u svrhu gubljenja kilograma. Naravno, osoba koja je u vrlo dobrom trkačkom treningu može trčati i duže i većim intenzitetom od osobe koja je tek na početku procesa. S druge strane, kada osobe s viškom kilograma ili osobe koje se dugo nisu kretale krenu trčati nije im lako i treba dozirati opterećenje – ističe Kovaček. Dodaje kako postoji više različitih oblika treninga koji se mogu raditi.

-Intervalni oblik rada je vrlo dobar za ljude koji se nisu duže vremena bavili trčanjem.
Recimo, osoba treba trčati laganim tempom jednu minutu, a nakon toga hodati jednu minutu i tako ponavljati, ovisno o svojim sposobnostima, dvadesetak, tridesetak ili više minuta. Drugi primjer je da osoba trči tempom koji joj odgovara tri minute, a nakon toga hoda jednu minutu i tako, naravno ovisno o svojim sposobnostima, dvadesetak, tridesetak ili više minuta. Također, jedna od opcija je da osoba koja je u malo boljem fizičkom stanju trči dvije minute osrednjim tempom, a nakon toga lagano trči jednu minutu i to ponavlja ovisno o mogućnostima i ciljevima. Osobe koje su u malo ozbiljnijem treningu mogu primjenjivati takav oblik rada s dužim trajanjem i većim intenzitetom i, naravno, kraćim vremenom lakšeg kretanja. To bi značilo da bi bilo dobro da dvije minute trče jačim tempom pa 30 sekundi hodaju ili lagano trče – pojašnjava Kovaček. Dodaje kako je kontinuirani oblik rada još jedan od načina kako možemo trčati.

 Različite rute

-Kontinuirano trčanje podrazumijeva trčanje koje se odvija u kontinuitetu, bez pauza. Za početnike je ono manjeg intenziteta i kraćeg trajanja, a postepeno se treba dizati kako bi učinak bio veći. Osoba, ovisno o svojim mogućnostima, može krenuti s 20-tak minuta kontinuiranog trčanja lakšim intenzitetom i postepeno podizati minute trajanja. Nekome i pola sata može biti puno, dok nekome ni sat vremena trčanja nije prevelik napor – kaže naš sugovornik napominjući kako je bitno da osoba koja krene trčati ima volje i motiva za to što radi jer riječ o procesu koji traje određeno vrijeme.

– Trčati se može svakoga dana, a slobodno se mogu mijenjati lokacije. Imamo zahtjevnije rute kao što su usponi ili šljunčani putevi, ali i lakše rute poput ravnih podloga, trava i dr.. Ponekada i dosadi stalno ponavljati istu rutu pa je poželjno nekada promijeniti lokaciju na kojoj se trči. Također, baš kao i kod drugih oblika vježbanja, uvijek je zabavnije trčati u paru ili u grupi – savjetuje Kovaček.