Jeste li znali da prve slike plivanja potječu još iz kamenog doba, a da prvi zapis o ovoj aktivnosti napravljen još dvije tisuće godina prije nove ere? Ono se spominje u Gilgamešu, Ilijadi, Odiseji i Bibliji, a prvo poznato plivačko natjecanje održano je u Europi prije više od 200 godina. Podaci su ovo koji ne trebaju čuditi ako imamo na umu sve blagodati koje ovaj sport donosi plivačima svih dobnih skupina. Upravo sada, u ljetnoj sezoni, svi mi možemo uživati u vodi. Stoga smo o sportu koji jača duh i tijelo razgovarali s kineziologom i trenerom plivanja na bjelovarskom bazenu Matijom Novoselcem.

Blagodati plivanja

-Vjerujem kako ćemo se svi složiti, a slažu se i stručnjaci – od sportskih do medicinskih – da je plivanje jedinstvena aktivnost koja više od bilo koje druge tjelesne aktivnosti obuhvaća čitavu lepezu pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo. Ono izuzetno pozitivno utječe na psihofizičko stanje pojedinca, kao i na recimo kardiovaskularni sustav, a svakako treba istaknuti i terapeutski učinak plivanja. Iznimne su dobrobiti plivanja u fazi rasta i razvoja djece i mladih, odnosno sve do navršenih otprilike 20 godina. U toj dobi je idealno za razvoj koštano-mišićnog sustava, a itekako puno doprinosi, recimo, ispravljanju lošeg držanja što je čest problem kod djece i mladih današnjice. Kako ih voda i kupanje privlače sami po sebi budući da im je zabavno i zanimljivo, odlično je iskoristiti tu visoku motiviranost i samo ubaciti vježbe i treninge sa zadanim programom. Vjerujem da je većina roditelja itekako svjesna da se radi o kvalitetnoj disciplini za njihove malce. Potvrđuju to i brojke iz naše evidencije koje pokazuju kako iz godine u godinu sve više djece prolazi naše obuke neplivača, a oni malo stariji idu na plivače ili vaterpolo. Tako je kroz naše programe prošle godine prošlo čak 400-tinjak polaznika. Svi se oni vesele dolascima na bazen. Posebice u jutarnjim satima ovdje ima zaista puno djece, dobar dio njih ostaje na kupanju nakon treninga i mogu reći da zaista uživaju u druženju. Osim bazena, na raspolaganju su košarkaški i teren za odbojku na pijesku, kao i teretana na otvorenom tako da na bazenu mogu provesti jedno aktivno ljetno ispunjeno različitim sportskim aktivnostima – ističe Novoselec napominjući kako se plivanje odvija u vodi, odnosno jednom rasterećenom stanju, zbog čega se smanjuje pritisak na zglobove, koštane sustave, tetive, a upravo je zato, pojašnjava naš sugovornik, zdravije od nekih drugih cikličkih aktivnosti.

Sigurnost je prioritet

-Kada to kažem, zaista ne želim umanjivati važnost bilo koje druge discipline, no činjenica da se kod plivanja sva aktivnost odvija u vodi, u rasterećenom stanju, je posebna. U isto vrijeme, kod plivanja se jako dobro razvijaju kardiovaskularne, odnosno funkcionalne sposobnosti. Također, razvija se kapacitet srca i pluća budući da plivanje uključuje kretnje koje ulaze u aerobni spektar. Isto tako, plivanje je aktivnost koja uključuje rad gotovo cijelog mišićnog sustava – od trbušnog i leđnog zida pa do ruku i nogu što je opet specifično u odnosu na sve druge sportove. Kada se sve to zbroji, dobijemo čitav komplet pozitivnih učinaka plivanja i na zdravlje i na razvoj djece i mladih, a svakako treba istaknuti i njegov terapeutski učinak kod ozljeđenih i bolesnih – naglašava Noveselec dodajući kako su terapetski učinak plivanja prepoznali i brojni odrasli Bjelovarčani koji u sve većem broju u jutarnjim i večernjim satima na bjelovarski bazen dolaze kako bi rekreativno plivali.

-Kod odraslih, odnosno starijih, plivanje pomaže kod različitih bolesti zglobova budući da na najnježniji način djeluje terapeutski. Upravo je zato vrlo popularno i u tvoj dobnoj skupini – kaže Novoselec dodajući kako se na bazenu svake godine posebna pažnja posvećuje sigurnosti svih kupača, a tako će biti i ove sezone.
-Ove godine se svi zajedno suočavamo s pandemijom. Naravno, u Plivačkom klubu posebnu pažnju posvećujemo sigurnosti i malenih neplivača, kao i naših plivača vaterpolista i rekreativaca. Ove godine dodatno pratimo i situaciju vezanu u koronavirus – zaključuje naš sugovornik.

Ljeto na bazenu – što, kako, kada

Već danas (ponedjeljak) počinje aktivno ljeto na bjelovarskim bazenima. Kreću treninzi neplivača i plivača te vaterpola.
-Baš kao i prethodnih godina, treninzi će se održavati u jutarnjim satima za male plivače te u jutarnjim i večernjim terminima za one velike i vaterpoliste svakim radnim danom sve do kraja sezone, dok neplivači mogu birati između jutarnjih i popodnevnih termina. Obuke neplivača u trajanju od 12 dana ćemo ove godine imati u tri termina tijekom cijelog ljeta – od 29. lipnja, od 20. srpnja te od 10. kolovoza. Već sada su otvoreni upisi za sve grupe, a moram reći da se dosta brzo popunjavaju. Naime, u neplivače primamo ograničeni broj djece zbog vremena i prostora. Cijena obuke iznosi 250 kuna. Kod plivanja nemamo ograničenja broja polaznika, a djeca nam se mogu pridružiti bilo kada tijekom ljeta. Cijena mjesečne članarine iznosi 150 kuna – otkriva Novoselec osvrćući se i na ponudu za rekreativce. Oni pak mogu birati između dva paketa – manjeg koji uključuje 15 dolazaka koji stoji 130 kuna te većeg koji vam omogućuje 30 dolazaka na rekreativno plivanje čija cijena iznosi 200 kuna. Dodajmo tome i kako je bazen za rekreativce otvoren od 7 do 10 sati u jutarnjim terminima te navečer od 19 do 21 sat.