Sve se bolje zahuktava građevinska sezona i na bjelovarskom području. Doduše, malo je reći kako je riječ o procvatu tog sektora, ali vijesti koje stižu iz bjelovarskih Vodnih usluga idu u prilog činjenici da će priličan broj bjelovarskih prometnica i ovoga ljeta biti raskopan. To pak znači da će neki Bjelovarčani u jesen imati uslugu na višoj razini od dosadašnje. Nekako najupečatljivijim se čini zahvat koji Vodne usluge najavljuju na području Prespe. Nakon godina čekanja, priključak na gradski vodovod smiješi se i stanovnicima tog prigradskog naselja, odnosno onima koji žive uz glavnu prometnicu prema Daruvaru. Od Zorana Bišćana iz Vodnih usluga doznajemo kako se upravo privodi kraju postupak javne nabave za poslove ukupno vrijedne 1,63 milijuna kuna.

Pristigle ponude

– U tijeku je ocjenjivanje pristiglih ponuda, a radovi se planiraju u razdoblju od 25. srpnja do 25. studenog ove godine. Ukupna duljina izgradnje je 5497 metara, a uključuje 1020 m na potezu Mala Prespa – Ždralovi, 1912 metara u Maloj Prespi, te 2565 m Mala Prespa – Tomaš – Prespa.

Izgradnjom navedene dionice ostvarit ćemo pokrivenost aglomeracije Grada Bjelovara vodoopskrbnom mrežom u stopostotnom iznosu – izvješćuje Bišćan. Ovo ljeto predviđeno je i za zahvate rekonstrukcije već postojećih vodovodnih mreža. Tako su na red došle one u Mihanovićevoj ulici, od Bogovićeve do Franjevčake, uključujući i dvorište između zgrada. Kopat će se i u Malim Sredicama, od križanja s Gregurićevom ulicom do kružnog toka zaobilaznice. Na popisu zahvata je i prilaz i dvorište iza zgrade u Ulici Matice hrvatske na kućnom broju 1a te Ulica Svetog Antuna.

Sveukupno, radi se o 1535 metara rekonstrukcije vrijedne 1,4 milijuna kuna za koju se upravo pokreće postupak javne nabave. Vodne usluge nadaju se da bi možda još ove godine u Hrvatskom vodama mogli osigurati i novac za rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže u Miošićevoj ulici, u kojoj je, podsjetimo, prošlog ljeta napravljen veliki zahvat izmjene stare kanalizacije. Da bi pak svim tim cjevovodima tekla dovoljna količina pitke, i kada je Bjelovar u pitanju, kvalitetne vode, gradska tvrtka potrudila se i uspjela osigurati bušenje još jednog bunara u Delovima, četvrtog po redu.

Rok za završetak

– Izgradnja zamjenskog bunara na vodocrpilištu Delovi koja bi trebala biti gotova do polovice srpnja je vrlo bitna stavka jer izgradnjom novog bunara strateški učvršćujemo položaj našeg vodocrpilišta. Izvoditelj radova je jedna osječka tvrtka, a stajat će nas oko 646 tisuća kuna. Do sada je u našoj mreži potrošnja bila 90 litara po sekundi, a mogućnost trenutačno imamo za čak 180 l/s, što znači da je i sada više nego sigurna opsrba, ali se u njoj izmjenjuju tri bunara, a sada ćemo imati i mogućnost crpljenja iz četvrtog – doznajemo od Bišćana.

Dirat će se i u neke komunalne građevine javnog sustava odvodnje. U rekonstrukciju ide Mihanovićeva, Trg Hrvatskih branitelja, Zagorska ulica te dio Livadićeve. Radovi bi trebali biti gotovi do potkraj ovogodišnjeg rujna, a izvođenje je povjereno bjelovarskoj Hidroregulaciji. Ista firma s istim rokom izvedbe angažirana je i u izgradnji novih metara javne odvodnje, a razloga za zadovoljstvo imate će stanovnici Livadske ulice te oni u Naselju kralja Petra Krešimira IV. Njihovih ukupnih nešto malo više od kilometra provedenih odvodnih cijevi proračun Vodnih usluga stajat će 1,2 milijuna kuna.