Pokraj ljubitelja druženja i ispijanja kava na svježem zraku, terase gradskih kafića tijekom ljetnih mjeseci posjećuju i sve brojniji specijalni „gosti“. Oni ne sjede za stolovima, već ih obilaze, otvoreno tražeći koju kunu ili šutke između šalica za kavu ili čaša s pićem postave ceduljicu s ispisnom molbom za pomoć, ali i naznakom kako se radi o gluhonijemoj osobi, što u najvećem broju slučajeva nije točno. To je očito dobro znano i bjelovarskoj policiji, koja je na upit Bjelovarca smatraju li se po aktualnom zakonu i takvi slučajevi prosjačenjem, odgovorila potvrdno.

-Prekršaj čini svaka osoba koja se odaje prosjačenju. Odgovornosti mogu biti oslobođene osobe koje prikupljaju pomoć za sebe ili drugoga na temelju opravdanog razloga, poput stradavanja uslijed požara ili elementarnih nepogoda. Takvo prosjačenje građani uglavnom ne prijavljuju – pojašnjavaju u policiji.

Uhvaćeni na djelu

Koliko je točno prosjaka na bjelovarskim ulicama, ispred trgovačkih centara, u obiteljskim dvorištima ili stubištima stambenih zgrada, nemoguće je utvrditi, no zasigurno ih je daleko više od službene statistike mjerene brojem onih koji su dopali „šaka“ policiji te završili na Prekršajnom sudu. U ovoj će instituciji, naime, odgovarati zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru koji propisuje novčanu kaznu u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DM-a preračunatih u eure, a potom u kune ili boravak iza rešetaka do 30 dana. Novac pak koji je zatečen kod prosjaka, privremeno se oduzima, sve do okončanja prekršajnog postupka.

No, takvih je slučajeva na području bjelovarske Policijske postaje, malo. Lani su u prosjačenju zatečene tek četiri osobe, a ove godine dvije. Policija navodi kakao prekršaji počinjeni ispred trgovačkih centara Billa, Lidl, Konzum, Kaunfland te na gradskome korzu.

 Ukradeno djetinjstvo

Premda građani o prosjačenju misle različito, iza takvih prizora uvijek se krije zasebna životna priča, neovisno je li riječ o istinskoj nuždi ili dobro uhodanom biznisu u koji se nerijetko uključuju i malodobna djeca. Poput primjera 24-godišnje Bjelovarčanke Danice D., majke sedmero djece, čiji je slučaj prošle godine potvrdio kako ima i roditelja koji ne žive za svoju djecu, već žive od njih. Njoj je, podsjetimo, već ranije bilo oduzeto petero djece, upravo stoga što je zajedno s njima prosila. Činila je to i lani, sa šestim djetetom na rukama i sedmim na putu. Njezinu nevjenčanu suprugu i njoj za vratom je zatvorska kazna od godinu dana, uvjetno tri godine. Nažalost, životna stranputica Danice Duh, koja je već sa 16 godina prvi put postala majka, na bjelovarskom području nije i jedina.

U godišnjem izvješću Centra za socijalnu skrb navodi se kako je 2016. u prosjačenju zatečeno 11 djece, među kojima ih je čak šestero bilo mlađih od pet godina.