ROVIŠĆE – Prve lubenice, naše domaće iz bjelovarskog kraja, sazrijet će za neka tri do četiri tjedna. Tako je i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Sabine Džolan iz Rovišća.

Džolanovi su poznati proizvođači povrća. Duže od četvrt stoljeća proizvode sve vrste povrća na nekih osam tisuća kvadratnih metara pod plastenicima i na četiri rali zemlje na otvorenom, a desetak godina proizvode i lubenice. Prošle godine lubenica im je odlično rodila, a ove godine je krenula nažalost loše. Bilo je dosta kišno i hladno, no sada je zatoplilo i lubenice su, saznajemo, krenule kako treba. Pod lubenicama imaju hektar površine na otvorenom i u polju se već lijepo vide veći i manji plodovi.

Sve ovisi o uvjetima

Najprije sazriju lubenice u neretvanskom kraju i one su stigle u prodaju ovih dana. Ovdašnje lubenice trebale bi biti zrele za branje za tri do četiri tjedna no sve ovisi o uvjetima kakvi budu. Prije lubenica bit će zrele dinje, koje Džolanvi imaju u plasteniku veličine 400 kvadratnih metara (oko tisuću dinja). Očekuju da će prve dinje ubrati za tjedan dana.

Prošle godine, priča nam gospođa Džolan, bili su veoma zadovoljni s prinosom i prodajom lubenica. Ove očekuju nešto slabiji urod.
Lubenice prodaju na štandu u u Rovišću, a imat će u ponudi šarenu i crnu lubenicu. Tu se može kupiti i sve vrste povrća, koje Džolanovi proizvode, od salata, luka, blitve, poriluka, krastavaca, paprike, tikvica, mahuna do rajčica.

Sada su aktualne sve vrste paprika, koje imaju na 2000 kvadratnih metara površine u pet plastenika. Počela je i berba cherry rajčice, koje imaju u dva plastenika na 800 kvadratnih metara (oko 2000 stabljika). Beru se i rajčice, koje imaju na jednom hektaru pod plastenicima.

Problem radna snaga

Nedavno su Džolanovi preselili sve plastenike na jedno mjesto. Preselili su nekoliko plastenika s udaljenijeg polja, sa zemljišta na kojem su imali problema sa poplavama i krađom povrća.

Sve u svemu već četvrt stoljeća na obiteljskom gospodarstvu Džolan u Rovišću priča se jedna lijepa obiteljska poljoprivredna priča, uz sve teškoće i nedaće, koje svake godine muči ovu „industriju pod vedrim nebom“. Osim (ne)vremena, eto sad i problema (s prodajom i transportom) u doba korone, ove, a i zadnjih godina među problemima koji muče Džolanove je radna snaga. Osim vrijednih ruku članova obitelji, teško je naći sezonske radnike za ovaj posao koji zahtijeva puno ručnog rada.