Kao malo koji drugi grad, Bjelovar oduvijek ima jake predstavnike u svim granama umjetnosti – od književnosti, preko glazbe, do filma… Iznimka nije niti likovna umjetnost, tako da danas malo tko ne zna za našu Nastu Rojc, Vojina Bakića, Edu Murtića i druge proslavljene umjetnike iz Bjelovarskoga kraja. A da se pred nekima koji su sasvim njima nalik vrata svijeta umjetnosti tek otvaraju, sa sigurnošću može potvrditi i bjelovarska galeristica Ana Kovačić. Osim što u svojoj galeriji prodaje vrijedna umjetnička djela, naša sugovornica ondje redovito održava i različite tečajeve i umjetničke obuke za kojima su Bjelovarčani ludi.

 Stručni predavači

-Imamo polaznika u predškolskoj dobi, ali i onih koji su već zagazili u deveto desetljeće života. Tijekom posljednjih 11 godina, koliko imam galeriju, tečajeve koje smo ovdje organizirali prošlo je preko 450 polaznika. Posebno mi je drago što su mnogi mladi ljudi, koji su ovdje pripremali prijemne ispite za Likovnu akademiju na koncu istu i upisali te uspješno priveli kraju. A još više mi je drago što oni i nakon toga redovito svraćaju u galeriju i pomažu mi oko pojedinih projekata – ponosna je Ana Kovačić.
Tradicija otkrivanja svih tajni likovne umjetnosti u tom će se malom carstvu za likovnjake nastaviti i ove ove jeseni. Upravo su u tijeku upisi na više tečajeva koje će, kao i ranijih godina, voditi eminentni stručnjaci. S najmlađima će tako u različitim likovnim tehnikama, od kolaža, sve do kiparstva gvaša i sl. stvarati Valerija Mrkobrad. Skupina starijih osnovnoškolaca povjerena je našem slikaru Ivanu Mataniću, dok će s osmašima i srednjoškolcima te onima koji se pripremaju za akademiju raditi prof. M. Brletić.

Akvarel – poseban izazov

-I ove godine pripremili smo i tečajeve za odrasle, koji se također rado odazivaju ovakvim aktivnostima. Jednu od radionica vodit će naš dugogodišnji suradnik, poznati slikar, hiperrealist, prof. Zoran Homen. Za polaznike smo pripremili i posebno iznenađenje, tečaj akvarela, koji će voditi naša poznata slikarica Goranka Politeo. Riječ je, inače, o vrlo zahtjevnoj tehnici čije će svladavanje, vjerujem, za mnoge biti pravi izazov – kaže naša sugovornica. Dodaje kako je upravo dobar odaziv na ovakve tečajeve najbolji dokaz da su Bjelovarčani itekako skloni likovnoj umjetnosti.
-Posebno je lijepo gledati kako kod pojedinaca takav hobi prerasta u nešto veće i ozbiljnije. Tako mogu istaknuti kako je ovdje stvarala perspektivna mlada slikarica Petra Šabić, zatim Valentina Rašan s kojom i danas surađujem, pa Denis Toth, koji je završio Akademiju na kojoj je specijalizirao za animaciju, i mnogi drugi – zaključuje Kovačić.

Glazbene kutijice

Ručno oslikane glazbene kutijice osobni su projekt galeristice Ane Kovačić, jedinstven u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj proizvod osmislila je prije nekoliko godina, a među posjetiteljima galerije one su s vremenom postale pravi hit.
-Riječ je o jedinstvenom, rukom izrađenom proizvodi, za koji jedino glazbeni mehanizam, naručujem iz inozemstva. Moram priznati da ja sama ne znam slikati pa ukrašavanje prepuštam svojim suradnicima koji su stručnjaci na tom području, kao i polaznicima tečajeva. Kutijice su se jako svidjele mojim klijentima, a možda se uskoro pronađu u ponudi i u drugim gradovima – kaže A. Kovačić.