BJELOVAR – Posljednjih godina u Hrvatskoj je sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja uzgajaju magarce prvenstveno zbog magarećeg mlijeka. Među njima je i OPG Ivane i Darka Plašć iz Bjelovara. Krenuli su prije pet, šest godina. Naime, sin im je imao zdravstvenih problema. Mučio ga je bronhitis i astma i s obzirom da mu je pomagalo magareće mlijeko prvo su kupili par magaraca, jednu ženku i jednog muškog. Kako mali Filip nije sve mogao popiti Plašćevi su višak mlijeka ponudili na prodaju. I tako je je krenula njihova priča. S obzirom da je potražnja za magarećim mlijekom bila sve veća, u drugoj godini kupili su još pet ženki, da bi u sljedeće četiri godine došli do 25 magaraca na svojoj farmi.

-Prošle godine zbog velike potražnje imali smo i listu čekanja, pa smo kupili još 20 ženki na Pelješcu. Ukupno sada imamo 50 magaraca na naše dvije farme u Bjelovaru i Bulincu, kaže Darko Plašć.

Brojne odlike i ljekovitost

Plašćevi trenutno doje 13 ženki. Nekih 5-6 litara mlijeka dnevno. Mlijeko se daje na analizu. Poslije dojenja ide kroz sterilne filtere i potom se toči u sterilne bočice iz apoteke i spremno je za prodaju. Uglavnom većinom zaleđeno.  Magareće mlijeko, naime, ima rok trajanja i to tri do četiri dana. Dva do tri dana može biti u svježem stanju. Zato se dio bočica mora zalediti, kako bi se moglo konzumirati kasnije. Pije se jedan decilitar dnevno. Cijena litre magarećeg mlijeka na farmi OPG Plašć od početka je ista – 200 kn. Inače, u Hrvatskoj se cijena litre magarećeg mlijeka kreće od 200 do 600 kn.

Po svom sastavu magareće mlijeko je najsličnije onom majčinom. Kako nam priča Ivana Plašć, govoreći o zdravstvenim odlikama magarećeg mlijeka, u Francuskoj u bolnicama magareće mlijeko se daje kao zamjena bebama za majčino mlijeko u situacijama kada majke nemaju ili ne mogu dojiti svojim.

Magareće mlijeko se prema sastavu i zdravstvenim učincima pokazalo pogodnim nadomjestkom za kravlje mlijeko kod preosjetljive djece. Magareće mlijeko ima brojne odlike i povoljne zdravstvene učinke.

Vrijednost uzgoja  magaraca danas se sve više očituje i u turizmu, kozmetici, hipoterapiji i radu, pa nije čudo što je sve više farmi i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje imaju magarce.

Od davnina se vjerovalo da je magareće mlijeko ljekovito. Konzumiranje magarećeg mlijeka povoljno utječe na tjelesni rast i razvoj, razvoj moždanog i imunog sustava.

-Magareće mlijeko najviše je zdravo za imunitet i za respiratorne bolesti, što se tiče dišnog sustava, bronhitisa, astme. S obzirom da je jako dobro za imunitet pomaže ljudima koji su alergičari i imaju problema s bilo kakvim oblikom alergije. To je posebno izraženo kad je ambrozija ovako jaka, kao i prašina, kao najčešći alergeni, pa oni koji kod nas uzimaju mlijeko velikim dijelom su upravo alergičari koji uzimaju mlijeko da lakše prođu kroz period kad ih najviše napadaju ti alergeni, kaže Ivana Plašć.

Za sve te alergijske situacije tijelo bi trebalo pripremati cijelu godinu. To znači da bi trebalo cijelu godinu pomalo piti magareće mlijeko.

Što se tiče respiratornih problema od davnina se je magareće mlijeko davalo djeci koja su imala problema s kašljem, stalne bronhitise i napade jakog kašlja, jer pomaže da se lakše i brže izbaci sekret iz tijela. Zahvaljujući tom mlijeku tijelo se puno lakše nosi s prehladom i bolešću koja brže prođe i s manje komplikacija negoli uz trošenje konvencionalnih „umjetnih“ lijekova i metoda. Magareće mlijeko se preporučuje i bolesnicima poslije kemoterapije, kako bi lakše vratili imunitet. Magareće mlijeko 60 puta brže vraća imunitet nego bilo što drugo, kažu naši sugovornici.

Liste čekanja

Magareće mlijeko s farme Plašć može se kupiti na kućnom pragu i putem dostave odnosno njihove web stranice. U zimskom periodu imaju, zbog velike potražnje, čak i listu čekanja, sve do proljeća.

-Ljeti ta potražnja malo stane, a i ta korona nas je isto usporila. Nisu nam više dolazili kupci iz Austrije, Njemačke i Slovenije, pa je i korona ostavila ove godine traga, kaže Darko Plašć.

Kako čujemo s magarcima na farmi ima posla, iako su to blage i nježne životinje, koje bi se stalno mazile,  pogotovo oni mali. Samo u proteklih tjedan dana na farmi OPG Plašć, svjetlo dana ugledalo je pet malih magaraca.

-Svaki posao je zahtijevan ako hoćeš da sve bude kako spada. No, recimo grubo, treba nam sat vremena ujutro za hranjenje, dojenje i rastakanje mlijeka odnosno točenje u bočice i opet navečer sat vremena za hranjenje i spremanje, kaže Darko Plašć.

Hranu za magarce, sijeno i zob, kupuju. Magarci imaju na raspolaganju i kamene minerale za lizanje i ispašu na farmi.

Na OPG Plašć trenutno ne razmišljaju o proširenju broja grla. Došli su na 50 magaraca i na tom broju se namjeravaju zadržati, s obzirom na posao koji taj broj životinja traži. Razmišljaju više da se okrenu nekakvoj selekciji. Uz magareće mlijeko, s OPG-a Plašć uskoro bi se mogle u ponudi naći i kreme na bazi magarećeg mlijeka, koje su u fazi izrade, a koje će biti namijenjene za ljude koje muče kožna oboljenja. (ss)