Foto – Katarina Fehir Šola mag. pharm

BJELOVAR – Prema prošlogodišnjim podacima, u hrvatskim ljekarnama se pojavilo oko 300 krivotvorenih recepata, među kojima su se najčešće pokušavali nabaviti narkotici ili tablete za smirenje. Premda u bjelovarskim ljekarnama nisu zabilježeni ovakvi slučajevi, opreza nikada dosta. Ravnateljica Ljekarne Bjelovar mag. pharm. Katarina Fehir Šola tvrdi kako je uvođenjem e-recepata dokinuta mogućnost krivotvorenja propisanih liječničkih recepata, dok se istodobno oni privatni u „papirnatom obliku“ pišu na računalima, pri čemu je postotak naknadnih intervencija iz bilo kojih poriva sveden na minimum.

Provjereni sustav

-Unatoč tome, ponekad se susrećemo s kopiranim receptima koji se u tom slučaju zadržavaju u ljekarni i obavještavamo liječnika o mogućoj zloporabi, uz istodobno upozorenje pacijentu na odgovornost za ovakav postupak. U slučaju otkrivanja krivotvorina ili tek sumnji, kontaktiramo liječnika i policiju, no u praksi se susrećemo i s još nekim pojavnostima. Tako iz naše Komore dolaze upozorenja o krađama žiga ili privatnih recepata sa žigom ordinacije koja „pale alarm“ u ljekarnama diljem Hrvatske kako bi se izbjeglo izdavanje takvih lijekova. Srećom, takvih je pokušaja sve manje – napominje Fehir Šola.
Slične odgovore smo dobili i u nekim drugim ljekarnama, pri čemu jedna od naših sugovornica otkriva i najčešće motive „prepravljanja“ recepata koji možda sežu u dio neutažive potrebe za stvaranjem kućnih apoteka koje svojim količinama mnogima ulijevaju sigurnost.

Naivni pokušaji

-Pacijenti najčešće pokušavaju preinačiti propisane količine određenog lijeka kako bi se domogli koje kutije više, što u pravilu odmah primjećujemo i ne izdajemo tražene lijekove. Ne pamtim slučajeve krivotvorenja, premda je kopije, pogotovu tijekom gužvi, teško prepoznati, ali smo uvijek oprezni s privatnim receptima liječnika izvan našega područja – kaže jedna od ljekarnica.

Da su lijekovi tražena roba, nije ništa nova, a pokušaji njihova pribavljanja i prijevarom dovoljno govore kako se i ljekarnici suočavaju s nekim novim elementima vlastita posla. Jer, podaci kako razne terapije na području naše županije postaju svakodnevicom potvrđuju i brojke prema kojima je lani za lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav utrošeno 23,2, živčani 20,5, a respiratorni 10,7 milijuna kuna.