Pravom malom životinjskom carstvu na imanju supružnika Josipa i Jasne Kokan iz Ćurlovca ovoga proljeća pridružile su se i japanske prepelice. Nakon što je gđa Jasna oboljela od karcinoma, kolegica joj je preporučila konzumaciju prepeličjih jaja za poboljšanje zdravstvenog stanja pa su prva jaja nabavili za vlastite potrebe.

 Nova ulaganja

-Kupili smo i jaja za nasad iz kojeg su se izlegle naše prve prepelice. S vremenom smo shvatili kako ne bi bilo loše ponuditi taj, kod nas poprilični rijedak proizvod, drugima pa smo počeli povećavati jato. Danas na imanju imamo oko 550 prepelica, od kojih je 120 nesilica – priča nam domaćin Josip Kokan. Svaka od njih, dodaje, dnevno snese jedno jaje koje na tržištu Kokani uspiju prodati za jednu kunu. Iako je njihova proizvodnja tek u povojima, za ovaj jedinstveni proizvod već se pročulo, pa narudžbe stižu iz čitavoga kraja.

-S obzirom da smo tek na početku pa nas čekaju važna ulaganja, poput izgradnje nove nastambe za prepelice, nismo još uspjeli ulagati puno u marketing te se oglašavamo najviše putem oglasnika i društvenih mreža. No, ljudi nas zovu, iz našega kraja, Zagreba, Rijeke, Siska i drugih mjesta. Osim jaja, traže se i žive prepelice za podizanje jata, čija cijena se kreće između 25 i 30 kuna – pojašnjava naš sugovornik.

Zanimljivo je, dodaje, da su japanske prepelice kroz stoljeća izgubile svoj “majčinski instinkt” pa ne žele ležati na vlastitim jajima, već se njihova jaja za nasad stavljaju isključivo u inkubator ili ispod kokoši ili patke. Jedno jato najčešće čine četiri ženke i jedan mužjak. Osim jaja, među kulinarskim majstorima izuzetno je cijenjeno i njihovo meso.

-Kako imamo OPG, nismo u mogućnosti prodavati obrađeno meso, no sami smo ga kušali i zaista je ukusno. Kad je riječ o samim jajima, ona se mogu pripremati jednako kao i kokošja. Dakle, moguće ih je kuhati, peći, stavljati u kolače i druga jela. Međutim, ukoliko se uzimaju zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, preporučljivo ih je konzumirati sirova, a navodno su posebno ljekovita oplođena jaja, kakva mi i nudimo kupcima – kaže Jasna Kokan, koja je s vremenom i sama stekla tu naviku. Kako je mnogima i sama pomisao na okus sirovih jaja mrska, gđa Jasna savjetuje da se izmiksaju s voćem, povrćem, mlijekom ili nekim sličnim dodatkom.

Prirodni lijek

-Mnogo naših kupaca za prepeličjim jajima poseže upravo u nadi da će riješiti određene zdravstvene probleme. Da mogu pomoći, i osobno sam se uvjerila – kaže naša sugovornica. Ukoliko se konzumiraju sirova, rok trajanja im je 30 dana, a ukoliko su namijenjena za termičku obradu, rok se produžuje za dodatnih mjesec dana.
S obzirom na dobre reakcije kupaca ovih prvih nekoliko mjeseci, Kokani planiraju proširenje proizvodnje.

-Voljeli bismo povećati dnevnu proizvodnju na tisuću jaja dnevno pa trenutno radimo na povećanju broja jata, a predvidjeli smo i podizanje novoga objekta. U kontaktu smo i s nekim velikim trgovcima, što nam je dodatni poticaj za nova ulaganja – kaže Josip Kokan.