Samo tri dana nakon što je Danijela Prihić Hajdinjak, predstavnica roditelja u jednom bjelovarskom vrtiću i potpredsjednica stranke Centar upozorila na kršenje odluke Gradskog vijeća o pravu na besplatan vrtić za roditelje i skrbnike troje i više djece, Gradska uprava ponovno je u hodu odlučila promijeniti pravila igre.

Iznevjerena odluka vijećnika

Podsjetimo, gradski vijećnici jednoglasno su potkraj prošle godine izglasali pronatalitetnu mjeru besplatnog vrtića za roditelje troje i više djece koja je na snagu trebala stupiti početkom 2021. godine.

No, ta se odluka nije ispoštivala u siječnju, onako kako su glasali gradski vijećnici, nego se trebala početi primjenjivati tek u veljači, i to na način da se plaćanja vrtića oslobode samo nezaposleni i roditelji koji primaju minimalac.

Netransparentno uveden cenzus

Naime, netko neimenovan u Gradskoj upravi odlučio je, bez odobrenja gradskih vijećnika, uvesti imovinski cenzus koji iznosi 1.400 kuna po članu kućanstva, odnosno sedam tisuća kuna za peteročlanu obitelj. Pročelnik Milan Mateković objasnio je da je taj cenzus uveden na način da su se zbrojila dva „minimalca”. Gradonačelnik Dario Hrebak usto je kazao kako nije pošteno da roditelji s mjesečnim prihodima od 20 do 30 tisuća kuna imaju pravo na besplatan vrtić, iako su upravo takvu odluku donijeli gradski vijećnici.

Prekonoćno povećanje

U novom preokretu, netko neimenovan iz Gradske uprave odlučio je povećati imovinski cenzus da 2.500 kuna mjesečno po članu obitelji, tako da trenutno (utorak, 19. siječnja) na besplatan vrtić za treće i svako sljedeće dijete imaju kućanstva s prihodom do 12,5 tisuća kuna, što je i dalje daleko od 20 tisuća kuna mjesečno, što je, prema gradonačelnikovom aršinu, granica koja dijeli bogate od siromašnih.

Najveće žrtve

Koliko će dugo „živjeti” novi cenzus pokazat će se u danima koji slijede, a jednako tako pokazat će se i trebaju li ga potvrditi gradski vijećnici. U svakom slučaju, najveće žrtve ovako nepripremljenih i u hodu mijenjanih pravila svakako su roditelji i skrbnici troje i više djece, kao i ravnatelji i osoblje predškolskih ustanova, koji se gotovo svakog jutra bude s drukčijim pravilima, ne znajući kakva će vrijediti sutra i koga će čelnici grada proglasiti bogatim.