Komarci u Bjelovaru zaista su se razmahali posljednjih dana. Osjetili su to na svojoj koži svi Bjelovarčani koji kolovoz nisu iskoristili za godišnji odmor izvan grada. Iako dosadne krvopije trenutno napadaju sa svih strana, dobre vijesti dolaze iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Naime, kako najavljuje Vedran Trupac, već danas (ponedjeljak) na red dolazi šesti ovogodišnji larvicidni tretman, a onaj peti obavljen je 4. kolovoza.

Ubijanje larve

-Riječ je o tretmanima koji sprječavaju da se larva razvije u odraslu jedinku, a provode se na način da se doslovce traže staništa odnosno voda u kojoj se ta larva razvija. U Bjelovaru imamo 20-ak takvih mjesta u koja se onda ubacuju posebne tablete ili se te vode zaliju mineralnim uljem. Na taj se način onemogućuje dotok zraka i larva se uguši, odnosno komarci se ne mogu ni izleći. Svakako bih napomenuo da nam i građani sami mogu dojaviti mjesta za koja smatraju da su potencijalna legla komaraca, mi ćemo to provjeriti i ako je potrebno, proširiti svoju bazu te u naredim tretmanima obuhvatiti i ta mjesta – kazao je Trupac dodavši kako nema te mjere koja će nas u potpunosti riješiti svih komaraca, no kako su larvicidni tretmani daleko uspješniji od onih adulticidnih, odnosno popularnih zaprašivanja. Kako je kazao, zaprašivanjem se ubije tek pet posto odraslih jedinki što znači da ih 95 posto preživi, a to zaista nije dobar omjer posebice zato što su ovakvi tretmani dosta skupi. No dobra vijest je da bi najezda komaraca trebala potrajati još desetak dana nakon čega bi na red trebalo doći smanjivanje broja dosadnih krvopija. Naime, većina komaraca s kojima se ovih dana borimo su upravo to – dosadne krvopije koje nam remete kvalitetu života, ali ne prenose zarazne bolesti.

Što učiniti?

-Ovo su poplavni komarci koji lete i do 40-ak kilometara po svoj krvi obrok. To znači da će se izleći u Lugu i bez problema doći do grada gdje će nam piti krv. Zadnjih dana smo imali dosta kiša, ali i visokih temperatura, a upravo su to idealni uvjeti za njihovo razmnožavanje. Osim tih poplavnih komaraca koji jesu dosadni, ali su bezopasni, imamo i, recimo, tigraste komarce koji mogu donijeti puno više problema jer mogu prenositi zaraze – pojasnio je naš sugovornik dodavši kako ne bi rekao da ove godine imamo veću najezdu komaraca nego prethodnih godina, no kako je ona ove godine došla kasnije nego, recimo, lani kada smo se s njima borili u travnju.

-Kako bismo svi dali svoj mali doprinos u borbi protiv komaraca, svi bismo trebali izliti svu stajaću vodu koja nam nije potrebna ili pak tegle, kante, bačve, dječje bazene i slične predmete s vodom prekriti kako bismo spriječili dotok zraka koji je potreban za razvoj komaraca. Ukratko, svi bi svoja dvorišta trebali držati urednima. Osim toga, za zaštitu od komaraca jako će nam dobro doći mrežice na prozorima, kao i različiti repelenti – zaključio je Trupac.

Foto – ilustracija