Na Trgu Stjepana Radića i Trgu hrvatskih branitelja u tijeku je izmjena javne rasvjete. Stare svjetiljke mijenjaju se modernim LED-icama koje su mnogo učinkovitije – svijetle jače, a troše manje. S vremenom, čitav Bjelovar bit će osvijetljen LED rasvjetom, no riječ je o projektu koji se neće dogoditi preko noći. Naime, za svaku izmjenu postojeće rasvjete potrebno je napraviti detaljan izračun isplativosti, kako bi Grad Bjelovar stekao pravo na povrat dijela investicija iz Fonda za energetsku učinkovitost. Studije opravdanosti rade se konstantno, pojašnjava Ivica Markovinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora.
Optimalan rok povrata – šest godina
– Optimalan rok za povrat uloženog je šest do sedam godina, a maksimalni rok je deset godina, što otprilike znači da nam je cilj na svakom od tih projekata imati uštedu od 15-ak posto. Bitno je napomenuti i da nova rasvjeta, osim što troši manje energije, ujedno daje jaču svjetlost. Zahvaljujući kontinuiranom projektiranju, izračunima i ulaganju uspjeli smo zadržati troškove javne rasvjete na godišnjoj razini od oko 2,5 milijuna, uz veći broj rasvjetnih tijela i kvalitetniju osvijetljenost – govori Markovinović dodajući kako tehnologija jako brzo napreduje. Primjerice, ističe, prije godinu-dvije bio je aktualan projekt ugradnje regulatora u rasvjetna tijela, putem kojega bi se detaljnije mogao regulirati vrijeme rada i jačina svjetla. Regulatori su tada bili toliko skupi da bi ih se isplatilo naručivati samo u velikim količinama, no u međuvremenu im je cijena pala dovoljno da i pojedinačne narudžbe postanu isplative.
Upravo zahvaljujući brzom razvoju tehnologije, LED rasvjetu dobit će i središnji gradski park na Trgu Eugena Kvaternika.
– Naš plan je najkasnije do kraja školske godine potpuno urediti središnji gradski park. Dakle, paviljon, prostor oko njega i javnu rasvjetu koja je dosta loša. Do prije dvije-tri godine na tržištu uopće nije bilo takvih LED kandelabera, sada ih ima – poručuje Markovinović. Redoslijed kojim se izmjenjuje javna rasvjeta ovisi prvenstveno potrebama i izračunima isplativosti, a cilj je imati ravnomjerno svjetlo, bez “rupa”.
– Rupe su vam kad imate jednu banderu koja svijetli, pa mrak, pa druga bandera koja svijetli. Taj mrak, to je rupa i to rješavamo – pojašnjava Markovinović.