Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Mnogi od nas su znali imati raspravu na društvenoj mreži s osobom koja zapravo koristi lažni profil jer ne želi otkriti svoj identitet. Ponekad se takav facebook profil vrlo brzo ili čak odmah ‘pročita’ i shvati da je lažan, a ponekad se tajanstveni čovjek za tipkovnicom iznimno potrudi te na svojem lažnom profilu koristi učestalo hrvatsko ime i prezime, prikupi mnogo virtualnih prijatelja i uploada mnoštvo fotografija pa je na prvu malo teže shvatiti da si u raspravi s osobom koja koristi lažni profil.

Lažnih profila je zaista mnogo, sam facebook kaže da je od siječnja do ožujka prošle godine uklonio čak dvije milijarde i 200 milijuna takvih profila. Brojni su motivi zašto mnogi korisnici ove društvene mreže to rade, ali ono što je činjenica je da se broj lažnih profila iznimno povećava kako se bliže neki izbori. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan, da se pojača ‘vojska’ onog političara kojeg korisnik preferira.

Najpoznatiji primjer lažnog profila u Hrvatskoj je onog bivšeg župana i ministra Tomislava Tolušića (HDZ) koji je kao župan Virovitičko – podravske županije pod pseudonimom ‘Roks’ hvalio samog sebe i grubo vrijeđao političke suparnike.

”Bravo, župane moj.” ”Župane, svaka čast što se po prvi puta u povijesti ove županije netko pokušava brinuti za budućnost, a ne samo za sebe.” ”Jako sam zadovoljan s Tolušićem, konačno netko mlad i sposoban”.

To su samo neke od izjava s kojima se tadašnji župan Tolušić ulizivao samom sebi na facebooku koristeći lažni profil. Vjerojatno se to nikada ne bi saznalo da Tolušić nije s lažnog profila vrijeđao ljude, a jedan od njih je taj lažni profil prijavio policiji koja je otkrila da je famozni ‘Roks’ koji hvali Tolušića na sva usta i vrijeđa druge političare zapravo Tolušić glavom i bradom.

Za par mjeseci nam slijede lokalni izbori. Mnogo ‘bitaka’ će se voditi na društvenim mrežama i stranačke ‘vojske’ su već sada sve aktivnije. I sasvim je legitimno kada svojim stvarnim imenom i prezimenom hvališ i preferiraš određenog političara. Ali, pred prošle lokalne izbore stvari su otišle mnogo dalje i bili smo svjedoci brojnih lažnih profila koji su hvalili svojeg političkog kandidata i obrušavali se na njegovog političkog protivnika ostavljajući lažni dojam velike potpore. Izbori su tek za pet mjeseci, a već sada izviru lažni profili kojih će očigledno s vremenom biti sve više i koji će gušiti prostor društvenih mreža. Neki neće prepoznati da se radi o lažnim profilima, neki će ih ignorirati, a oni lažni profili koji će vrijeđati će možda biti i prijavljeni te razotkriveni kao Tolušić alias Roks.

Stranačke facebook ‘vojske’ za komentiranje, hvaljenje i dijeljenje postova svojeg kandidata su već spremne. Nadajmo se samo sa što manje lažnih profila.

Foto – ilustracija