NOVA RAČA – Još jedan ružan slučaj prijevare osoba starije životne dobi dogodio se na području Bjelovarsko – bilogorske županije, a žrtva je ovaj puta bila 85-godišnjakinja iz sela Međurača.

Ova kombinacija krađe i prijevare dogodila se još protekle subote, tijekom prijepodneva, kada su dva nepoznata muškarca, stara oko 25 godina i tamnije puti, došli u obiteljsku kuću 85-godišnje mještanke. Tamnoputi mladići starici su se predstavili kao policajci te je upitali ima li u kući još negdje njemačkih maraka, valute koja u optjecaju nije već dugi niz godina. Rekli su joj da bi trebali pregledati njemačke marke ukoliko ih posjeduje, a zbunjena žena pokazala im je manji iznos u eurima te je potom novac odložila na kauč. Dok je žena po kući tražila njemačke marke, ovi lažni policajci iskoristili su njenu napažnju i ukrali novac koji je 85-godišnjakinja ostavila na krevetu i otišli.

Iz policije još jednom apeliraju na sve da budu oprezni i ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe, kao da su sumnjičavost i skepsa u takvim slučajevima jako poželjni.

-Prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju, a najčešće su im na meti osobe starije životne dobi. Sve potencijalne žrtve savjetujemo da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih “službenih” osoba. Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Također apeliramo na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. S obzirom da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve – upozoravaju iz policije.