BJELOVAR – Unazad posljednjih šest mjesec dvije ženske osobe u dobi od 60 godina postale su žrtve facebook prijevare i to u iznosu od čak 188 tisuća kuna.

Naime, ženama su se putem lažnih facebook profila javili nepoznati počinitelji koji se se predstavili kao američki vojnici koji se nalaze negdje u misijama u svijetu.

-U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju sa oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti sa oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, a da izbjegnu carinu su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos.

Uplate u Indoneziji i Torinu 

U oba slučaja su nepoznati počinitelji doveli su u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa s time da je jedna platila novac putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen joj IBAN računa u Torinu u Italiji – stoji u priopćenju PU bjelovarsko – bilogorske.

Inače, prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba još platiti jer je pokraden i ne može sam platiti što treba.

Druga osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je predmetna na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180 000 kuna.

Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjetu k njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život sa oštećenom.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevare putem društvenih mreža.