Posljednji u nizu poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti za tržište EU, je lički krumpir. U Službenom listu Europske unije, objavljena je Provedbena uredba komisije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla – Lički krumpir. Time je Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa i Baranjskog kulena, još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
Sirari na aparatima
Kako takav status donosi puno bolje mjesto na tržištu, a posljedično i veću cijenu koja se može tražiti i dobiti za takve proizvode, ostaje otvoreno pitanje zašto se to ne učini i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Kao je to snažan mljekarski kraj samo po sebi se nameće da bi mali proizvođači sira tu mogli ući u obzir i na taj način bolje unovčiti svoj trud i muku, ali za sada se čini da od toga neće biti ništa. Naime, jedna od dvije ozbiljne udruge sirara, Udrug malih sirara Bil-sir je praktično ugašena i tu neće biti pokretanja postupka zaštite.
-Jednostavno je premalo interesa samih sirara, jako je pao entuzijazam a isto tako nema pravog inspekcijskog nadzora i zaštite malih sirara na tržištu. Potrebna su velika ulaganja u koja se rijetki mogu upustiti i posljedica toga je gašenje udruge-kaže Nada Bajević, predsjednica udruge Bil- sir na odlasku.
Na drugoj strani udruga sirara Bjelovarski Kvargl i dalje opstaje, a prema riječima predsjednice Đurđice Juranić prije nekoliko godina je pokrenut postupak zaštite kvargla, ali ostao je visjeti u zraku zbog manjka novca.