Gradski vijećnici jednoglasno su u četvrtak podržali kandidaturu izgradnje bjelovarskih toplica za EU fond oporavka u kojemu će se nuditi 100-postotni povrat investicije, a investicija je u ovom slučaju čak 250 milijuna kuna, računajući PDV. Nakon opsežne, gotovo dvosatne prezentacije projekta od konzultanta Siniše Topalovića i arhitekta Zorana Baloga uslijedila je javna rasprava u kojoj su dana preciznija objašnjenja.

Otkud podaci?

Javnosti vjerojatno najzanimljivije pitanje postavila je nezavisna vijećnica Ela Naranđa koju je zanimalo zašto je prosječna dnevna posjećenost procijenjena na 575 kupača. Upravo je taj broj kupača, odnosno 210-220 tisuća kupača godišnje, jedan od temelja studije isplativosti tvrtke Horwath i Horwath Consulting čiji je zaključak da je izgradnja bjelovarskih toplica operativno i tržišno opravdan projekt uz uvjet da bude financiran u 100-postotnom iznosu.

Siniša Topalović odgovorio je da je procjena o 575 kupača dnevno u trećoj godini poslovanja toplica, kada se taj projekt stabilizira na tržištu, napravljena temeljem podataka o posjećenosti sličnih toplica u Hrvatskoj. Topalović je tako naveo da Terme Jezerčica, koje nisu u idealnom stanju, godišnje posjeti 190 tisuća posjetitelja, dok se u daruvarskom Termalnom vodenom parku koji pak, smatra Topalović, nije idealno projektiran, godišnje okupa oko 110 tisuća osoba.

Posebno zanimljiv bio je dio o geotermalnoj vodi koja bi, uz korištenje drugih obnovljivih izvora energije poput solara, trebala omogućiti čak 70 posto uštede na energiji te samim tim i niže troškove. Ipak, planirano je da se preostalih 30 posto osigura priključkom na gradski plinovodni sustav.

2.700 ljudi istovremeno

Što se samih gabarita budućih bjelovarskih toplica tiče, riječ je o objektu koji je, prema idejnom rješenju, planiran za boravak 2.700 osoba istovremeno. Unutarnji bazenski kompleks tako bi se sastojao od olimpijskog bazena sa svim pratećim sadržajima, rekreacijskog bazena, dječjeg bazena, relax prostora, javnih prostora, administracije i ugostiteljstva, dok bi se u vanjskom dijelu kompleksa nalazio splash bazen za djecu, rekreacijski bazen s atrakcijama i sunčališta. S obzirom da bi se toplice trebale graditi na rubnom dijelu grada gdje je dovoljno mjesta, planirana je i trim staza, dječja igrališta i park motoričkih sposobnosti. Vrijedi spomenuti i kako je unutar kompleksa predviđen prostor za saune, fitness i slično. Bitan podatak je i da je planirano 2.150 četvornih metara vodene površine u unutarnjem dijelu kompleksa te 1.440 četvornih metara vodene površine u vanjskom dijelu.

Konzultat Topalović kazao je i kako njegov tim konzervativno procijenio prihode, dok su na troškove procjenjivali temeljem poslovanja Termi Tuhelj koje, smatra, pružaju najvišu razinu usluge u tom segmentu u Hrvatskoj.

Kratki rokovi za prijavu

Najveći izazov u izgradnji bjelovarskih toplica tako bi trebali biti relativno kratki rokovi u kojima će biti potrebno dovršiti projektnu dokumentaciju i složiti sve što je potrebno za prijavu na fond. Sam projekt, ako sve prođe idealno, trebao bi biti dovršen u proljeće ili na ljeto 2023. godine, kada bi se u budućim bjelovarskim toplicama trebali okupati prvi kupači. Gradonačelnik Dario Hrebak taj je projekt nazvao prilikom koja se stvara jednom u generaciji i zahvalio vijećnicima na podršci i konstruktivnoj raspravi.