Ovogodišnje Marinje, jedna od poznatijih garešničkih turističkih manifestacija, obogaćena je seminarom posvećenim tradicijskim glazbalima. Zanimljiva predavanja, radionice izrade i svirke osmislili su članovi obitelji Martinić – Romana, Vjekoslav i Filip, koji su prije toga niz sličnih seminara održali u drugim hrvatskim mjestima, ali i Njemačkoj. Međutim, ove je godine ovakvo druženje prvi put održano u njihovoj Garešnici.

Očuvanje tradicije

-Na radionicama smo Garešničanima predstavili 70-ak različitih glazbala, kao što su diple, dvojnice, jedinke, roženice, šurle i dr. instrumenti. Naglasak je bio na onima koja su tradicionalno vezana uz naš kraj odnosno Moslavinu i Slavoniju – otkriva nam Romana Fezi Martinić, voditeljica Folklornog ansambla “Zdenac”. Dodaje kako je u čitavoj Hrvatskoj jako malo ljudi koji se bave ovakvim radom odnosno koji nastoje od zaborava otrgnuti već pomalo zaboravljena glazbala koja predstavljaju djelić izuzetno bogate i zanimljive hrvatske kulturne baštine.
Osim dijela otvorenog za sve građane, održan je i stručni seminarski dio na kojem su sudjelovali predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz čitave županije. Edukativna nota Marinja upotpunjena je i seminarom tradicijskog pjevanja na kojem se također okupilo mnoštvo folkloraša.
-Sveukupno, na dva organizirana seminara imali smo 30-ak sudionika, što je odlično. Interes je bio značaj pa vjerujem kako ćemo ovakva događanja organizirati i u budućnosti – poručuje Fezi Martinić.

Brojni gosti

Ovogodišnje Marinje ponovno je, već tradicionalno, okončano smotrom folkloraša iz čitave Hrvatske. Pred garešničkom publikom u Hrvatskom domu nastupili su tako domaćini iz FA Zdenac, potom gosti iz KUD-a “Horvati”, KUD-a “Delovi”, KUD-a “Rudar” iz Glogovca, PS-a “Hrvatska žena” iz Garešnice, KUD-a “Mak” iz Trnovca, PS-a Hrvatske čitaonice Hercegovac, Folklornog sastava Doma učenika Bjelovar i KUD-a “Repušnica”.