Danku Tabačeku, strastvenom i iskusnom lovcu s respektabilnom “međunarodnom karijerom” u koju se ubrajaju i lovni izleti u Afriku i Rusiju, ovog vikenda dogodilo se pravo čudo koje se naširoko i nadugačko prepričava u lovačkim krugovima. Njemu su, kroz šalu prepričavaju njegovi kolege, ove nedjelje pobjegle dvije mrtve divlje svinje. Kako su lovci i inače poznati kao vrsni pripovjedači koji ne prežu od toga da priču dobrano začine detaljima koji obično nemaju previše dodira s onim što se doista dogodilo, tako se u čazmanskom kraju već proširila legenda da su lovci čazmanskog Lovačkog društva Ćuk već pozirali pored dva odstrijeljena vepra nakon uspješnog lova kojega su održali ove nedjelje, da bi kasnije, nakon što su se vratili s ručka, otkrili da im je lovina – pobjegla. Tabačekova verzija, iako dosta realnija, ipak je zadržala dovoljno fantastičnih detalja da posluži kao izvrstan temelj za stvaranje još jednog lovačkog mita koji će se neminovno prepričavati godinama.
Oba su pala
– Ove nedjelje nas 15-ak bilo je u lovu na divlje svinje u šumi Cerik. Odstrijelio sam dvije divlje svinje i nastavio dalje. Petnaestak minuta kasnije sam se vratio, ali sam vidio da jedne više nema, iako sam bio siguran da sam je pogodio i vidio da je pala. Da stvar bude gora, nakon pola sata sam otišao do mjesta gdje je pala druga lovina, ali ni nje nije bilo, što je potpuno nevjerojatno – prepričava Tabaček koji, nakon što je povukao okidač, nije niti sumnjao da postoji mogućnost da veprovi prežive, a kamoli pobjegnu. I to oba!
– Čujte, i to se događa. Vjerojatno sam ih pogodio u gornjem dijelu. Tada vepar padne na zemlju od šoka i ostane ležati neko vrijeme, a onda se pribere i, ako mu noge nisu stradale, pobjegne. To se ovoga puta i meni dogodilo, a sljedećeg dana lovački psi su pronašli oba vepra. Bili su odstrijeljeni – govori Tabaček, svjestan da će, bez obzira na vlastitu verziju događaja doživljenu i ispričanu u prvom licu, lovačka povijest čazmanskog kraja zasigurno pamtiti neku drugu, i to onu u kojoj on neće biti baš tako vrhunski lovac kojemu se, eto, dogodila ta bizarna anegdota.