Mješoviti pjevački zbor KUD-a Graničar iz Garešnice osvojio je brončanu medalju na državnoj smotri pjevačkih zborova održanoj u Rovinju. Ovogodišnji 50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova koje tradicionalno organizira Hrvatski sabor kulture okupio je 14 zborova pobjednika županijskih smotri te oko 500 pjevača. Bio je to šesti odlazak garešničkog zbora na državni ogled koji je završio najboljim plasmanom do sada, ističe dirigent zbora, profesor Branko Medved koji zbor vodi punih 37 godina.

Srednjoškolci i studenti

– Svrstati se u red najboljih hrvatskih amaterskih zborova velika je stvar i svojevrsna kruna karijere. Ponosan sam na sve svoje članove koji su vrhunski odradili vrlo zahtjevan repertoar koji smo si zadali. Državna smotra nam je bila godišnji plan i marljivo smo radili punih devet mjeseci. Iako smo nailazili na poteškoće uspjeli smo, govori profesor Branko Medved koji je u zbor doveo mlade snage, svoje nekadašnje učenike, sadašnje srednjoškolce i studente. Uspio je kaže na nove generacije prenijeti radost pjevanja koja ga vodi kroz život, a kada to jednom osjetiš, tada uz pjevanje i ostaješ.

Dobro to zna i gospođa Jeronima Bakarić, dugogodišnja članica, a potom i predsjednica Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Graničar koja je pjevanje i radost koju ono donosi zavoljela odmalena. Najnoviji uspjeh zbora pripisuje upravo spoju iskustva i mladosti.
-Jako sam sretna što je došlo puno novih mladih članova u zbor. To su mladi glasovi koji su unijeli svježinu što se posebno osjetilo na državnoj smotri. Lijepo se družimo, pjevamo i veselimo. Prenosimo radost pjesme i kulture pjevanja na mlađe generacije pa se nadam da će zbor koji je osnovan davne 1932. godine unatoč poteškoćama na koje nailazimo opstati, kazala je predsjednica zbora.

 Čarobni Rovinj

Program u Rovinju je kaže, bio prilično dinamičan. Odmah po dolasku, održana je generalna proba, navečer glavni nastup, dok je drugog dana bio revijalni, slobodniji dio. Zbor je pjevao i na više lokacija u gradu, a posebno dojmljiva bila je grupna izvedba Čardaša na rivi, snimana za milenijsku fotografiju. Sve je završilo svečanom dodjelom nagrada i priznanja, čemu je prethodilo zajedničko pjevanje svih zborova. Bila je to prava čarolija u čarobnom Rovinju. Valja reći i to da je Grand prix jubilarnog 50. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova pripao zboru Lipa iz Osijeka, u kojem pjeva Tomislav Roth iz Garešnice koji je ujedno i bivši član Graničara. Put za 50 članova zbora na državnu smotru u Rovinj financijski su pomogli Grad Garešnica, Bjelovarsko-bilogorska županija i sponzori, svi odreda ponosni što se Mješoviti pjevački zbor KUD-a Graničar svrstao u probrano društvo najboljih u Hrvatskoj.