Još prije mjesec dana Bjelovarski list je pisao o slučaju 85-godišnje Janje Konakov i njezinog 51-godišnjeg slijepog i mentalno bolesnog sina Vojina. Obitelji iz Ulice Pere Biškupa u Bjelovaru, godinama je živjela u nečovječnim uvjetima, u kući punoj smeća i prljavštine, a na ovu situaciju već dulje vrijeme upozoravali su susjedi. Još u utorak volonteri Caritasa Župe svetog Antuna Padovanskog odlučili su pomoći ovoj obitelji i očistiti kuću i dvorište, koje se pretvorilo u pravu džunglu. No, ono što su ondje zatekli potpuno ih je šokiralo i, kažu, sledilo krv i žilama.

 Ozbiljnost situacije

Starica i njezin sin živjeli su u kući u kojoj se nalazila hrpa smeća poput kartona, papira i plastičnih boca. U unutrašnjost kuće od smeća koje se ondje nagomilavalo godinama praktički se nije moglo ni ući, a samo čisteći dvorište napunili su nekoliko kontejnera punih smeća, dok su neki od njih tvrdili su kako su u kući vidjeli i sasušene lešine štakora. Odmah je pozvana hitna pomoć, koja je majku i sina odvezla u bjelovarsku bolnicu i policija koja je osiguravala kuću. Na lice mjesta stigli su i kriminalistički tehničari, koji su sa zaštitnim maskama za lice ušli u kuću i uvjerili se u ozbiljnost situacije.
Kako smo saznali, oboje su hospitalizirani na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Bjelovar i ondje će ostati do daljnjeg. Sin, koji je prilično vezan za majku nalazi se u dosta lošem stanju, neuhranjen je i jako mršav, a kako su nam otkrili iz bjelovarskog Centra za socijalnu skrb, i Janja Konakov i njezin sin će nakon otpusta iz bolnice biti upućeni na smještaj u udomiteljsku obitelj.

-Stručni radnici Centra za socijalnu skrb obilazili su obitelj Konakov zadnjih mjesec dana, ali i ranije. Osim obilazaka stalno smo bili u kontaktu sa susjedima, dogovorili smo s Komunalcem i Caritasom čišćenje dvorišta, a krajem prošlog mjeseca stručni radnici Centra i liječnik obiteljske medicine obavili su razgovor s majkom i sinom, iz kojeg ni sam liječnik nije ocijenio da im je ugrožen život ili zdravlje, odnosno da je potrebna hospitalizacija – kazala je ravnateljica bjelovarskog Centra Kristina Novalić i dodala da su u utorak, nakon što su 85-godišnjakinja i njen 51-godišnji sin odvezeni u bolnicu, zaprimili medicinsku dokumentaciju koja u potpunosti demantira senzacionalističke natpise da je sin na rubu smrti.

Odbijala pomoć

-U četvrtak je stručna radnica Centra s voditeljem službe za sanitarnu zaštitu otišla u kuću, prilikom čega je utvrđeno da u kući nema štakora, miševa, plijesni, fekalija, crva, smrada, niti je potrebna deratizacija ili nešto slično. Prostor je potrebno očistiti od smeća (papiri, kartoni, odjeća, plastične boce) za što nije potrebna ni zaštitna oprema i što će Centar dovršiti, bez obzira što će nakon otpusta iz bolnice majka i sin zajedno biti upućeni na smještaj u udomiteljsku obitelj – otkrila je Novalić.

Podsjetimo, i ranije su djelatnici Centra za socijalnu skrb u Bjelovaru, kao i susjedi, pokušavali uvjeriti Janju Konakov da im se pomogne, no ona je to godinama uporno odbijala. Sa svojim sinom živjela je potpuno izolirano i što se doista događa unutar zidova obiteljske kuće u Ulici Pere Biškupa broj 24 nitko nije mogao ni naslutiti pošto 85-godišnjakinja nikoga nije puštala unutra.