Izlij vodu da komarci ne bodu, zgodan je i lako pamtljiv slogan kojim svake godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo skreće pažnju na komarce, krvopije koje na svu sreću po za sada dostupnim podacima ne prenose koronavirus. Niti oni, niti krpelji, čija je sezona također počela. Bujanjem vegetacije suočeni smo i s tim u prirodi nezaobilaznim napastima i kako nam ne bi pokvarili uživanje na zraku valja ih držati pod kontrolom. Kada su komarci u pitanju županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave s jedne strane i pojedinci u svom okruženju s druge.

No, već u prvoj fazi obrane godinama podbacujemo. Tako je primjerice prošle godine svjedočio Vedran Trupac, dipl. sanitarni inženjer Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije kako su sa Zavodom zakonsku obvezu ugovora o stručnom nadzoru nad provedbama mjera dezinsekcije i deratizacije imali samo gradovi Bjelovar i Čazma. Ove godine, zbog krize koja se dodatno odrazila na proračunske financije bi takve stvari pogotovo mogle biti u drugom planu. Zbog toga je možda više nego ikad važno da se oslonimo sami na sebe.

Nakon kiše dolazi komarac

–Kao prvo, potrebno je znati kako bez vode nema komaraca, stoga je u borbi protiv komaraca najvažnije uklanjanje svih izvora ili nakupina vode. Građani koji u svojim dvorištima imaju umjetna legla u bačvama, žljebovima i slično, to je sve potrebno pokriti kako bi se spriječilo da se larva izlegne. Najbolje mjere individualne zaštite od komaraca su zaštita prozora i vrata mrežicama za kukce ili zavjesama. Kod zadržavanja u prostorima gdje je velik broj komaraca, potrebno je nositi dugačku odjeću i koristiti repelente za zaštitu – savjetuje Trupac.
Naš najveći županijski grad Bjelovar i ove se godine uključio u borbu protiv najezde komaraca. Prošle godine je, podsjetimo, za to iz gradskog proračuna izdvojeno 57 500 kuna.

– Proveden je natječaj za dezinsekciju za područje Grada Bjelovara i kad u kontrolnim vodama stajaćicama uočimo larve, to će biti znak za provođenjem tretmana suzbijanja komaraca da se suzbiju ličinke. Mi smo dužni obavljati nadzor, ali samo s onim gradovima i općinama s kojima imamo sklopljene ugovor. Oni su pak bili dužni takve ugovore sklopiti s nama, ali mi nemamo način da ih na to natjeramo. Uredno im na početku godine, do 31. siječnja, pošaljemo program mjera za njihova područja – objasnio je Trupac.

Inače u Zavodu su protekle godine s prvim tretmanom krenuli potkraj svibnja. Novi se provodio za dva tjedna i tako tijekom dva mjeseca na više gradskih lokacija. Tada je planirano provođenje samo larvicidnih tretmana.

Da se ne izlegu

Tako se suzbijaju larve. Znači sprečavamo da se komarci uopće niti ne izlegu. Nakon dvije godine vođenja baze podataka detektirano je na području Bjelovara 20 lokacija gdje ima stajaće vode, što su potencijalna mjesta za leženje. Tamo se šprica motornim prskalicama ili se bacaju tablete. Što se tiče adulticidnog tretmana, zamagljivanja, to je nešto što ljudi vide i misle da je to rješenje, ali taj tretman ubije svega pet posto i to samo odraslih komaraca. Od toga trenutačno nema velike koristi. Bitno je da građani dojave Zavodu potencijalna legla, stajaće vode. Ako netko ima u vrtovima bačve s vodom trebalo bi ih pokriti. Grad Bjelovar je omogućio da se u privatnim domaćinstvima koristi ekološko, mineralno ulje koje nije otrovno već stvori samo zaštitni sloj na površini vode i onemogući dolazak kisika larvama i one ugibaju – kaže Trupac.(sk)