Grad Bjelovar pokreće javnu nabavu za izgradnju novog gradskog stadiona, a trošak izgradnje procijenjen je na 15,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno gotovo 20 milijuna kuna s porezom. Konačan trošak znat će se tek kada javni natječaj završi, a za očekivati je i raspisivanje natječaja za nadzor, što iziskuje dodatne troškove.

Vrijedi napomenuti i kako je natječaj raspisan samo za prvu fazu radova, a očekuje se da bi se kompletan projekt trebao realizirati u čak tri faze. Novi gradski stadion, stoji u projektnoj dokumentaciji, ispunjavat će uvjete Hrvatskog nogometnog saveza za drugoligaške susrete, te će imati minimalno potrebnih tisuću mjesta, od kojih će gotovo sva biti natkrivena.

 Postojeća igrališta ostaju u upotrebi

Prema natječajnoj dokumentaciji, stadion će se graditi na novoformiranoj čestici ukupne veličine gotovo 70 tisuća četvornih metara na prostoru bivše vojarne na Poljani dr. Franje Tuđmana. Konkretno, u prvoj fazi radova planirana je izgradnja zgrade stadiona s gledalištem ukupnog kapaciteta tisuću sjedećih mjesta te dodatnih deset mjesta za osobe s posebnim potrebama i potrebnim pratećim sadržajima, glavno nogometno igralište standardnih dimenzija 105 metara sa 68 metara, pripadajuće parkiralište te potrebne kolne, pješačke i zelene površine.

Istodobno, pravilnikom o licenciranju Hrvatskog nogometnog saveza iz 2015. godine definirani su minimalni tehnički uvjeti za dobivanje Licence za II HNL prema kojima je, uz gledalište s najmanje tisuću individualnih sjedalica, od toga najmanje 300 natkrivenih te terena za igru s prirodnom travom veličine 105 sa 68 metara, potrebno imati još najmanje dva pomoćna igrališta obrađena umjetnom travom. U natječajnoj dokumentaciji stoji kako će se jedan pomoćni teren realizirati tek u trećoj fazi radova, te da će se kao drugi pomoćni teren koristiti postojeći pomoćni teren. S obzirom da se u prvoj fazi radova ne planira izgradnja novih pomoćnih terena, za pretpostaviti je da će kao pomoćni teren poslužiti i sadašnje nogometno igralište.

Novo parkiralište u Osječkoj ulici

Što se pak zatvorenih prostora tiče, planirana je izgradnja četiri svlačionice za momčadi sa kupaonicom i WC-ima, svlačionice za suce ( M + Ž ) sa kupaonama i WC om, kontrolna prostorija, prostorija za delegata, prostor za doping kontrolu, prostorija za prvu pomoć igračima ( II liga ), pozicija TV kamera ( II liga ), sanitarni prostori za gledatelje, objekt za osvježenje, prostor za gledatelje s invaliditetom, semafor, razglas dovoljne jačine, tunel za izvlačenje te dvije zaštitne kabine sa po deset sjedećih mjesta. Vrijedi reći i da se novi stadion planira graditi između Baranjske i Osječke ulice, pa bi se i samo parkiralište nalazilo u Osječkoj ulici. Posebno, manje parkiralište trebalo bi se izgraditi u Baranjskoj ulici. Same tribine također bi trebale „gledati” prema Osječkoj ulici. Grad Bjelovar obvezuje se izvođače radova uvesti u posao u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za dovršetak radova u prvoj fazi planiran je na 12 mjeseci. Drugim riječima, za očekivati je da, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, novi gradski stadion bude dovršen do kraja iduće godine.(ik)