Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Radovi na kanalizacijskoj mreži na Križevačkoj cesti su trenutno u fazi mirovanja i trebali bi se nastaviti u proljeće. Paralelno s radovima na kanalizacijskoj mreži, obnavljan je i asfaltiran nogostup. No, asfaltiranje nogostupa došlo je do kućnog broja 75 nakon čega je naprasno prekinuto i u nastavku ceste su uređeni samo prilazni mostovi, dok je nogostup od kućnog broja 75 pa nadalje ostao u starom, trošnom izdanju. U međuvremenu su strojevi s Križevačke ceste povućeni stoga je dio stanovnika navedene ceste ostao neugodno iznenađen što je asfaltiranje nogostupa prestalo baš ispred njihovog kućnog praga zbog čega stanovnici pješaće po staroj, ispucanoj betonskoj stazi.

Zbog navedenog problema upitali smo Grad Bjelovar zbog čega je obnovljen nogostup samo do kućnog broja 75 i što mogu očekivati stanovnici Križevačke ceste koji žive u navedenom dijelu ceste gdje nogostup nije obnovljen.

– Vodne usluge d.o.o. Bjelovar 2020. godine sklopile su ugovor za izvođenje radova na izgradnji kanalizacije „Zapadno područje Grada Bjelovara – Faza VII“. Izvođač predmetnih radova dužan je sve devastirane površine nastale tijekom radova vratiti u prvobitno stanje. Na dijelu trase gdje kanalizacija, zbog drugih podzemnih instalacija ide djelomice ispod nogostupa, izvođač je obvezan urediti i nogostup. Na dijelu trase gdje se zbog izgradnje kanalizacije ne uništava postojeći nogostup, izvođač radova nije ga dužan sanirati. Grad Bjelovar je obećao stanovnicima dijela naselja  (Ul. Križevačka cesta) gdje se trenutno izvode radovi, a pješačka staza ostaje postojeća (betonska staza), da će, nakon što izvođač radova na izgradnji kanalizacije završi svoj dio ugovorenih radova zajedno s izvedbom priključaka, obnoviti preostali dio pješačke staze. Napominjemo da obnovu staze možemo započeti tek kad izvođač radova na izgradnji kanalizacije  završi sa svojim ugovorenim radovima, kada se predmetni radovi preuzmu od strane Vodnih usluga,  te kada dozvole vremenske prilike. Pravilnikom o održavanju cesta propisano je vrijeme trajanja zimske službe od 15. listopada do 15. travnja, tako da se u tom periodu ne bi smjeli izvoditi radovi na cesti ili cestovnom zemljištu – naveli su iz Gradske uprave.