Piše: Vedran Cindrić

Zbog epidemije koronavirusa krenula je nezapamćena gospodarska kriza koja sada već na tjednoj bazi odnosi tisuću radnih mjesta na području Hrvatske, a izvjesno je i da će jedna trećina hrvatskih radnik raditi biti na minimalcu i to isključivo zato jer je velika većina poslodavaca primorana to napraviti, pogotovo oni kojima je zabranjen rad zbog epidemije.

Zbog navedene teške situacije Grad Đurđevac je, između ostalih mjera, smanjio plaće svim dužnosnicima za deset posto. Koprivnica je jučer otišla i korak dalje. Naime, tamošnji je gradonačelnik predstavio paket kriznih mjera u iznosu od 10 milijuna kuna te je sebi i svim dužnosnicima smanjio plaću za 15 posto, a svim zaposlenicima Gradske uprave kao i gradskim ustanovama za 10 posto, osim onima koji rade na terenu. Također, Gradski vijećnici i članovi nadzornih odbora u Koprivnici za vrijeme krize neće dobivati naknadu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da to nije čin populizma, već prilagođavanje situaciji i osjećaj dijeljenja tereta gospodarske krize sa svim građanima.

Na taj način podravski političari šalju snažnu poruku onima koji im pune proračun i u krajnjoj liniji i isplaćuju plaće. Sličan primjer Koprivnice i Đurđevca najavili su slijediti i još neki gradovi u regiji.

Gradonačelnik Hrebak povodom ove teme obratio se putem društvenih mreža, gdje je između ostalog naveo da su takvi potezi populistički i da je on napravio racionalizaciju Gradske uprave kada je trebalo.

-Ključno pitanje je moja dilema, da li napraviti nepravdu među svojim ljudima i smanjiti im plaću te dobiti populističke poene ili konačno reći da ima ljudi u sustavu koji nisu uhljebi i pošteno zarade svoje plaće? Jer mi u Bjelovaru smo racionalizaciju napravili kad je trebalo. Isto tako je vrijeme da i na državnoj razini jasno razdvojimo one produktivne koji su kičma sustava i koji su potplaćeni, a sada ih gledamo kako rješavaju ovu krizu (zdravstveni djelatnici, policija, vojska…) i one koji to nisu nego su nepotrebna birokracija koja postoji samo zbog sebe i koja mora tu biti zbog “pečata” – stoji, između ostalog, u objavi gradonačelnika Hrebaka.

Uskoro će uslijediti novi podaci o nezaposlenima i oni će prema svim trenutnim pokazateljima biti još lošiji jer je mnogima zbog epidemije zabranjen rad. Građani će sve više tražiti od političara dijeljenje tereta krize, a kako će se dalje svi oni postavljati saznat će se vrlo brzo.

Foto – ilustracija