Izaslanstvo Udruge općina u Republici Hrvatskoj održalo je radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislavom Tolušićem. Peteročlano izaslanstvo predvođeno predsjednikom Đurom Bukvićem izrazilo je uvjerenje da će ministar, s obzirom na poznavanje ove oblasti i dosad stečeno iskustvo na mjestu župana, moći odlično razumjeti potrebe općina i artikulirati ih na ministarskoj razini. Izaslanstvo je sa svoje strane ministru obećalo potporu i ponudilo suradnju na dobrobit građana, prije svega hrvatskog sela. Posebice je naglašeno kako je nedavna analiza Udruge općina pokazala da u hrvatskim općinama pripremljeni za izvedbu čekaju projekti ukupne vrijednosti oko 300 milijuna eura, te da bi se svi mogli odmah aktivirati. Ministar se složio da potencijala ima puno i da su okviri izvodljivosti projekata realni. Naglasio je da će nastojati iskoristiti sve potencijale koji stoje na raspolaganju i na transparentan način osnažiti lokalni i regionalni razvoj.
– U ovom trenutku ministar Tolušić prikuplja sve projekte na lokalnoj razini koji imaju građevinsku dozvolu i vrlo skoro će se raspisivati natječaji kao bi se ti projekti realizirali. Vjerujem da će se općinski projekti sada brže realizirati i neće ostajati po ladicama jer novi ministar dolazi iz našeg okruženja i dobro su mu poznati svi problem – kaže Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće.
Nogostup do Tuka
I ta Općina ima nekoliko projekata koji su spremni za realizaciju, ali prethodna je garnitura u resornom Ministarstvu iz raznih razloga otezala raspisivanje natječaja.
– Imamo gotov projekt izgradnje nogostupa od središta Rovišća do Tuka koji je vrijedan dva milijuna kuna, a pune dvije godine smo se borili za ishođenje građevinske dozvole. Dva puta smo ga prijavljivali na natječaje i dva puta smo odbijeni. Osim toga tu su i dva vodovoda vrijedna 16 milijuna kuna za koje vjerujem da će skoro krenuti u realizaciju – napominje načelnik Prićan.