U subotu i nedjelju starta Prva županijska liga koja će od ove sezone ponovo brojati 14 klubova. S prošlogodišnjeg popisa županijskih prvoligaša ispala je Gordowa, a pored već standardnih Čazme, Bila, Omladinca, Ivanske, Hajduka, Laste, Kamena, BŠK-a, Bilogorca, Brestovca i Draganca, u elitnu županijsku ligu plasirali su se drugoligaši Ribar iz Končanice i Trnski iz Nove Rače, a i Daruvar kao bivši četvrtoligaš.

Proširenjem na 14 klubova Prva ŽNL ponovo je postala interesantna, međutim, problemi su ostali isti. Naime, kronični nedostatak kvalitetnih mladih igrača doveo je do toga da su županijski prvoligaši za “pojačanjima” posegnuli u Drugu pa čak i u Treću ŽNL, a taj manjak kvalitete doveo je do toga da svi oni koji su ljetos kupili kopačke odjednom su postali nogometaši interesantni brojnim klubovima. Međutim, svaka čast iznimkama jer na sreću bilo je i takvih klubova.

Među papirnatim konkurentima za naslov prvaka Prve ŽNL nalaze se Daruvar kao povratnik iz četvrte lige, Bilo iz Velike Pisanice kao prošlogodišnji pobjednik, Čazma, ali i Hajduk iz Hercegovca koji je spreman za najviše dosege. Iako su ostali bez nekolicine stožernih igrača (Pavlović, Kakša, Kosanović) trener Saša Kranjčević i predsjednik Fredi Pali najavljuju kako će Bilo i ove sezone biti glavni konkurent za naslov prvaka. To isto najavljuju i u Čazmi koja je najavila kako joj je osvajanje županijske krune imperativ i kako je spremna za nastup u četvrtoj ligi. Daruvar se uzda u svoju mladu momčad i iskustvo iz četvrte liga, dok Hajduk mudru šuti i sa snažnom i iskusnom momčadi čeka na pogreške konkurenata. Sredinu ljestvice trebali bi sačinjavati Omladinac, Ivanska, BŠK, Lasta i Draganec, dok bi Trnski, Ribar i Kamen trebali voditi brigu oko začelja ljestvice.

Normalno, sve su to prognoze sačinjena na osnovu pripremnih utakmica i ostvarenih rezultata u tim utakmicama, ali i prema “trgovini” obavljenoj u prijelaznom roku. Ta prognoza može pasti u vodu već nakon prvog kola koje starta u subotu i nedjelju kad će se odigrati nekoliko interesantnih utakmica. Prva je svakako utakmica između Daruvara i Dragance koja će dati odgovor koliko je Daruvar kvalitetan, ali i koliko će oslabljeni Draganac ove sezone biti opasan. Uzbudljivo će biti i u Novoj Rači gdje će obnovljeni Trnski dočekati Bilogorac koji ni sam ne zna koliko vrijedi. Uz neizvjesnu utakmicu između Omladinca i Brestovca, kao debi kola izabrana je utakmica između brezovačkog BŠK-a i gudovačke Laste, dvije momčadi koje su znatno osvježile svoje momčadi i koje najavljuju sjajnu sezonu.

Prva županijska liga – 1. kolo:

Subota, 26. kolovoza, u 17:30 sati
ČAZMA – IVANSKA
DARUVAR – DRAGANEC

Nedjelja, 27. kolovoza, u 17:30 sati
TRNSKI – BILOGORAC
B Š K – LASTA
HAJDUK – KAMEN
OMLADINAC – BRESTOVAC
RIBAR (K) – BILO