Nakon što je dovršeno u istočnim županijama, i u središnjim dijelovima Hrvatske kreće cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože. Seljaci još čekaju da im veterinari dođu u dvorišta no oni čekaju nalog iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za veterinirastvo.

-Prema naznakama koje imamo u našoj Bjelovarsko – bilogorskoj županiji cijepljenje bi trebalo početi tijekom ovog tjedna. Cjepivo je osigurano, sve troškove snosi država i nema razloga da se taj posao ne obavi bez problema – kaže Josip Majcan, bjelovarski veterinar koji će sudjelovati u cijepljenju goveda.

Mjera preventivnog cijepljenja protiv te bolesti se odnosi na sva goveda kojih je nažalost iz godine u godinu sve manje u stajama, pa će posao obaviti u relativno kratkom roku.

– Istina je da je stoke sve manje, a naša ambulanta ima na popisi četiri tisuće komada goveda koje treba cijepiti. Koliko mi je poznato u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji treba cijepiti oko 30 tisuća goveda, a uobičajeni rok u slučaju ovakvih državnih akcija je do 45 dana – kaže Josip Majcan.

Bolest nije zoonoza pa je meso i mlijeko potpuno upotrebljivo za ljudsku upotrebu bez ograničenja, ali u slučuju njezine pojave seljeci bi pretpjeli velike štete jer pojava samo jedne bolesne životinje znači eutanaziju svih životinja na farmi. Stoga je Hrvatska očekivano u borbi protiv bolesti kvrgave kože koja je stigla na istočne granice posegnula za cijepljenjem svih goveda. U proračunu je osigurano 17 milijuna kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Inače ta bolest nikada ranije nije zbilježena u ovim krajevima, a untoč tome što se relativno brzo širi nije prešla granicu i odomaćila se u hrvatskim stajama. Cjepivo je učinkivito i suzbija mogućnost oboljenja i trebalo bi poštedjeti ovdašnje seljake velikih problema i troškova.