Pčelarstvo i uzgoj aronije sve su učestalije poljoprivredne grane na našem području. Iako je mnogo iskusnih proizvođača koji se na tržištu nadmeću kvalitetnim proizvodima, put do kupca sve je teži. Konkurencija čini svoje, a naročito ukoliko je kvalitetna konkurencija. Znajući sve ove činjenice, Suzana Šatrgl iz Bjelovara svejedno se odlučila pred sam odlazak u mirovinu upustiti u poljoprivredni vid proizvodnje. No, iako je odabrala med i aroniju, ova kreativna Bjelovarčakna tržištu je pristupila na sasvim drugačiji način.

Širenje pčelinjaka

-Sve je ovo krenulo iz čiste zabave, razonode i ljubavi prema prirodi. Ujedno sam razmišljala kako je pravo vrijeme pripremiti temelje za nešto čemu ću se posvetiti kad odem u mirovinu. Pčelarstvo se nametnulo samo od sebe, a budući da nisam veliki proizvođač, zasad imam 34 stacionarne košnice na granici Bilogore i Moslavine. Razmišljala sam što da posadim na zemlji gdje mi se nalazi pčelinjak i odlučila sam se za aroniju. Prije četiri godine kada sam krenula u svoju poljoprivrednu pustolovinu, sadnja aronije bila je veoma popularna.

Danas je situacija znatno drugačija, ima je jako puno i tržište je već pomalo zasićeno – pojasnila je Suzana Štargl dodavši kako ona na svojoj plantaži ima ukupno 500 biljaka posađene aronije. Budući da je pčelarstvo primarna djelatnost njezinog OPG-a, Štargl namjerava ove godine povećati pčelinjak. Osim bagremovog i livadnog meda, prikuplja cvjetni prah, propolis i pčelinji vosak. To su osnovni proizvodi, no nikako ne jedini. Naime, ova kreativna Bjelovarčanka želi se na tržištu nametnuti na jedan sasvim drugačiji način.

-Trudim se razlikovati od ostalih proizvođača i zato neprestano istražujem, čitam literature, idem na predavanja, učim putem interneta i smišljam nove proizvode koje sama izrađujem. Sve ih povezujem s dva osnovna proizvoda, dakle, medom i aronijom. Ove sam se godine po prvi put pojavila na tržištu izvan kućnog praga. Sudjelovala sam kao prodavač na nedavno završenom Adventu u Bjelovaru. Tamo sam kupcima ponudila medene kućice, ljekovitu kremu od propolisa sa svinjskom masti koja je nastala tradicionalnom recepturom, na starinski način.

Naime, svinjsku mast potrebno je ispirati u devet voda kako bi postala potpuno bijela i kremaste teksture koja je potrebna za kremu. Zatim, neki od mojih proizvoda su nevenova mast u koju dodajem pčelinji vosak, balzam za usne od meda i pčelinjeg voska, a osmislila sam i medene bombone koji su idealni za grlobolju u ovim zimskim mjesecima. Radim ih od meda, limuna, đumbira, te naposljetku dodajem klinčić ili cimet. Ukusni su, zdravi i pomažu kod bolnog, upaljenog grla – istaknula je Suzana Štargl pojasnivši kako su svi njezini proizvodi bez ikakvih dodataka poput konzervansa, aditiva i umjetnih bojila.

Liker od aronije

Osim ekološki proizvedenog meda i aronije, mnoge biljke poput nevena ili matičnjaka sama sadi na svojoj zemlji pa je i to dokaz kako su netretirane i potpuno zdrave.

-Jedan od najnovijih mojih izuma sapun je od kozjeg mlijeka i meda. Kuham ga na starinski način kako su to kod kuće radili naši preci, uz dodatak maslinovog ulja. Dakle, sve u mojoj proizvodnji preuzeto je od nekoga tko je već dobro znao iskoristiti sve blagodati prirode koja nas okružuju. A kako sam dijete sa sela, oduvijek sam voljela sve vezano uz prirodu – iskrena je Štragl koja i aroniju namjerava “modernizirati”. Cilj joj je osim čistog matičnog soka koji je najčešći proizvod svih proizvođača aronije okušati se u proizvodnji vina i likera od popularne voćke.

-Prošle godine ubrala sam oko tonu aronije, od čega obično ispadne 500 litara čistog soka. Ja sam dio aronije kandirala, od jednog dijela sam pravila džemove, a pokušala sam napraviti i liker koji mi se jako svidio. Mislim da će takvi proizvodi lakše pronaći put do tržišta – zaključila je Štargl koja ne planira puno unaprijed. Kaže kako će vrijeme najbolje pokazati u kojem smjeru mora okrenuti svoju proizvodnju. Njoj je samo bitno da njezini proizvodi ne stoje na policama, već da kupcima budu drugačiji i popularni za konzumaciju, odnosno korištenje.