Likovno udruženje Bjelovar ugodno je iznenadilo postavom radova svojih članova na štandu Grada Bjelovara na netom završenom Proljetnom sajmu u Gudovcu. To je prva ovogodišnja izložba bjelovarskih likovnjaka. Udruženje je u jesen 1991. osnovala skupina zaljubljenika u likovnu umjetnost, uz podršku djelatnika Gradskog muzeja i Fonda kulture, i to provodeći akciju „Kistom za slobodnu Hrvatsku“. Prvi predsjednik bio je Ivo Vuk.

-Dvadeset i šest godina rada LUB-a sigurno ima svoje značenje, kulturnu i društvenu težinu. Brojna druženja, skupne i pojedinačne izložbe, edukacije, likovne kolonije, aukcije, donacije širokog i humanitarnog karaktera značajke su našeg rada – ističe sadašnji predsjednik LUB-a Zlatko Sabolović.
Kroz udruženje je u proteklih četvrt stoljeća prošlo više od 170 pojedinaca. Iza bjelovarskih likovnjaka su brojne izložbe, a od 2006. izabranim radovima sudjeluju na godišnjim izlaganjima koje organizira Hrvatski sabor kulture. Prije tri godine likovni rad Marijane Janeković proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Povodom 20. godišnjice LUB je izdao i prigodnu monografiju.

 Prvenstveno hobi

Trenutno je LUB-u okupljeno 30-ak članova. Riječ je o ljudima različite životne dobi, obrazovanja, zvanja i zanimanja, koje, kako voli kazati predsjednik Sabolović, povezuje radost stvaranja, koji za slikanje izdvajaju rijetke trenutke uz svoje svakodnevne obveze i koji su, uz svoj talent, u tajne zanata prodrli manje-više sami.

-Upravo takav amaterizam ima jake korijene u Bjelovaru i okolici. Osnovni motiv osnivanja LUB-a je i bio promicanje likovne kulture, okupljanje svih onih koji žele i vole likovnu umjetnost na jednom mjestu te predstavljanje njihovih radova javnosti – kaže Sabolović.
Zanimljiv je i podatak da u udruženju ima više žena nego muškaraca, kao i činjenica da niti jedan član ne živi od likovnog stvaralaštva. Svima je slikarstvo hobi.

-U proteklih 26 godina imali smo među članovima i akademskih slikara i grafičara, profesora i nastavnika likovne umjetnosti i sl.. No, nitko nije živio odnosno zarađivao isključivo od toga, svojim radom bi eventualno malo popunjavali kućni budžet – kaže Sabolović.

Brojne aktivnosti

U LUB-u ima članova koji se slikanjem bave i više od pedeset godina, a ove godine pred njima su brojne izložbe i aktivnosti. Tako je 22. travnja na redu likovna kolonija „Dani Đure Sudete“, koju LUB organizira u Staroj Ploščici, a na kojoj će sudjelovati i kolege slikari iz Daruvara. 20. svibnja, bit će organizirana likovna kolonija u bjelovarskom gradskom parku. Od 21. do 27. lipnja udruženje organizira izložbu u Ivanskoj povodom manifestacije „Ivanjski krijes“ i edukativne radionice, a zatim se krajem lipnja i početkom srpnja spremaju za izlaganje na Bjelovarskom kulturnom ljetu. Sudjelovat će i na 33. susretu zavičajnih likovnih stvaratelja Hrvatske, a potom će se predstaviti u Gradskom muzeju, povodom 25 godina rada.

S. Slavinić