U posljednjih godina dana dogodio se veliki pomak u razvoju lovnog turizma na području Općine Sirač. Naime, naselje je koje godinama prepušteno zaboravu i koje gotovo od ratnih zbivanja nije bilo nikome zanimljivo, otkrili su strani lovci. Naselje Gornji Borki, koje domaće stanovništvo rado naziva “kraj svijeta” posljednjih mjeseci doživljavaju svojevrstan preporod. Budući da se nalaze na visokoj nadmorskoj visini, čak višoj od 600 metara, čist zrak, netaknutu prirodu, godinama neobrađivanu i netretiranu zemlju, ali i velik broj divljači prepoznali su Francuzi, Talijani, Nijemci, Austrijanci i brojni domaći lovci. Ovo odredište postaje tako baza za razvoj, kako sam načelnik Općine Sirač, Branimir Miler, kaže elitnog lovnog turizma.

Život bez struje

-Općina održava cestu do Gornjih Borki prohodnom, što znači da redovito čistimo putne jarke i krpamo nastala oštećenja. Iako naselje nema električnu energiju, jedan jedini stanovnik sve popularnijeg naselja pokazao je kako je “na kraju svijeta” moguć život i bez struje. Ivan Kuterovac kupio je zemlju i kuću u Gornjim Borkima, uložio znatna sredstva u obnovu te danas, zahvaljujući solarnim panelima, ima hladnjak, gleda televiziju, a odjeću mu pere stroj za pranje rublja – pojašnjava načelnik Miler dodavši kako je ovo živi primjer da sve više zaljubljenika u prirodu prepoznaje njegovu općinu kao veliki potencijal. Naime, zahvaljujući lovačkim udrugama i društvima, u Sirač sve više dolaze strani gosti koji ovdje dobiju kompletnu uslugu. Plaćaju smještaj, autohtonu hranu i piće, lov, kupuju meso, posjete ostale znamenitosti koje Sirač otkriva javnosti, te kućama odlaze zadovoljni i puni dojmova.

 Strateški projekti

-Uz lovni, pokušavamo oživjeti i ribolovni turizam. Stoga nam je u planu za iduću godinu regulirati vodotok rijeke kako bi vodu odbacili od kuća i spriječili sve češća plavljenja kuća i dvorišta. Moramo spomenuti i arheološka zbivanja na području naše općine. Naime, u naselju Bijela otkrivena je crkva sv. Margarete. Riječ je o crkvi s dva tornja u kojoj su bili bijeli opati, a koju je Ministarstvo kulture prepoznalo kao iznimno važnu u svojim istraživanjima. Svake godine u ljetnim mjesecima, stoga, traju arheološka istraživanja, a Općina putem javnih radova daje svoj doprinos istraživanjima – pojasnio je Miler čija je Općina odnedavno uključena i u projekt razvoja cikloturizma na području Bjelovarsko – bilogorske županije.
-Već smo u središtu Sirača postavili punjač za punjenje bicikla, a idemo u smjeru da nabavimo bicikl na struju. Smatram da gosti koji dođu kod nas, biciklom najbolje mogu upoznati sve ljepote naših naselja, planina i izvora, stoga ćemo maksimalno ulagati u taj segment razvoja – zaključio je Miler.