Hoće li Hrvatski lovački savez nastaviti shopping u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji je početkom godine započeo kupovinom Vile Garić u Podgariću, pitanje je o kojem se sve češće šuška u lovačkim krugovima. Podsjetimo, prošli tjedan upravljanje Agrokorom preuzeo je državni povjerenik Ante Ramljak, a u sklopu plana restrukturiranja koje će trajati godinu dana, svakako će se naći i tvrtka Lovno gospodarstvo Moslavina. Ta je tvrtka, inače, koncesionar ogromnog državnog lovišta Garjevica koje se prostire između Garešnice, Čazme i Kutine na gotovo 20 tisuća hektara. Spomenuta tvrtka, naime, jedan je od žešćih gubitaša u koncernu Agrokor. Primjerice, lani je tvrtka uprihodovala 16 milijuna kuna, a u poslovanju ostvarila gubitak od čak 13 milijuna kuna. No, vjerojatno najgori pokazatelj onaj je o kratkoročnim obvezama tvrtke koje su potkraj 2015. godine iznosile vrtoglavih 124 milijuna kuna!

 Skupa strast Ivice Todorića

Cilj poslovanja LG Moslavine očito nije stvaranje dobiti, nego uživanje u najvećoj strasti vlasnika Agrokora, Ivice Todorića – lovu. Čak i dok je Agrokor poslovao uspješno, odnosno uspješno se uspijevao zaduživati, gubici LG Moslavine vjerojatno su nekom od bankara zapeli za oko jer je prva prodaja te tvrtke oglašena još sredinom 2015. godine.
Bjelovarski lovci, koji su ponekad imali i tu čast da s Gazdom osobno budu u lovu, govorili su nam tada da će Todorić prije prodati Konzum nego svoje omiljeno lovište na koje dolazi helikopterom i na kojemu provodi većinu svog slobodnog vremena.
Ramljak pak, čak i da je najstrastveniji lovac na svijetu, teško da će dobiti dopuštenje Agrokorovih vjerovnika da i dalje baca novac u tu rupu bez dna. Za pretpostaviti je, dakle, da će LG Moslavina ili završiti u stečaju ili biti nekome prodana, a sve glasnije šuška se da bi taj netko mogao biti Hrvatski lovački savez.

Veliki stručnjak

Vrijedi reći i kako Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije nije štedio riječi hvale za način na koji je Todorić vodio lovište.

– Sa stručne strane Todorićev angažman izrazito je pozitivan. U velikoj mjeri zahvaljujući njegovu uzgoju jelena, matični fond jelenske divljači u zadnjih deset godina skoro se utrostručio. Jeleni koje je on uzgajao šireći svoje stanište sada popunjavaju šume Bilogore i Papuka – kazao je za Bjelovarac Mato Kovačević, tajnik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema neslužbenim izvorima, samo koncesija košta oko milijun kuna godišnje.

I. Kokoruš