Na neobičan prizor ovih se dana može naići na bjelovarskom groblju Borik. Vlasniku grobnog mjesta u kojem počivaju njegovi najmiliji odlučio je ostaviti, u najmanju ruku, zanimljive poruke poput one, “Onome tko krade cvijeće s ovoga groba neka mu bude za njegov grob”. Ima li razloga za zabrinutost i je li doista po srijedi serijski lopov kojemu ništa nije sveto, upitali smo Katicu Muškinja, voditeljicu groblja.

– Nije riječ o nikakvim krađama velike vrijednosti. Zapravo čak dapače gotovo da ih niti nema, barem nam vlasnici grobnih mjesta ne dolaze prijaviti ih u mjeri da bi trebali biti zabrinuti i zvati policiju. Uoči Dana svih svetih jesu krađe učestalije i to pogotovo cvjetnih aranžmana, zbog čega apeliramo na korisnike da ih donose ili kasno navečer ili na sam Dan, jer nažalost unatoč našim noćnim dežurstvima, nestaju.

No, tijekom godine više problema imamo s vjetrom koji razbaca lampaše i aranžmane, nego s kradljivcima – uvjerava Muškinja. Voljeli bi, kaže, kada bi neki korisnici mogli češće obići svoja grobna mjesta, jer onda bi vrlo vjerojatno na vrijeme primijetili ako je nešto odletjelo do susjednih grobova. Među njima se, dodaje, nađu i oni koji misle da ih stalno netko okrada, a zapravo je ono što ostave prelagano i nedovoljno učvršćeno, pa nošeno vjetrom završi često i u drugim alejama.

– U posljednje vrijeme primijetili smo da neki građani donose postolja u kojima su lampaši puno sigurniji. Tako nemaju niti brigu hoće li se iskrenuti pa vosak oštetiti mramorni pokrov, niti moraju brinuti gdje će završiti – ističe Muškinja.