BJELOVAR – Vlado Jasek i Boro Pađan Bjelovarčani su koji rado svoju prvu jutarnju kavu ispijaju zajedno u centru grada. Pogled na zelenilo i jedinstveni primjerak glazbenog paviljona oduvijek im je stvarao posebno zadovoljstvo pa dvojica prijatelja i danas žele uživati u toj idili. No, jednostavno ne ide. Buka automobila koji se provoze gore dolje inače i znakovima obilježenim šetalištem Bjelovarčana nikome, pa i njima ne da mira.

– Boravio sam svuda u svijetu i u gradovima koji su i deset puta veći od Bjelovara i nigdje u ovo doba dana nisam vidio toliku prometnu gužvu na glavnoj šetnici. Dođemo ovdje kako bi uživali u miru i razgovoru, a na kraju jedva da se čujemo od buke razno-raznih dostavnih vozila. Lijepo stoji zabrana na početku Korza, ali očito se nikoga ne tiče. Od kada su se približile terase triju kafića u gornjem dijelu niti vozila Fina više ne idu kraćom rutom, već lijepo prođu gotovo cijelim Korzom kako bi izašli na prometnicu – svjedoči Jasek.

Vječna i nikada riješena borba pješaka i vozača, što automobila što bicikala, ne stvara nezadovoljstvo samo ovoj dvojici Bjelovarčana. Mnogi u kafiću kada su čuli o čemu razgovaramo s akterima spremno su dobacivali svoje komentare.

– Je li moguće da nekada ova prekrasna šetališna zona neće doživjeti svoj mir pa makar na par sati – komentira gospođa do nas.

Mnogi više niti ne žele svoje ime i prezime stavljati ispred problema jer tako, tvrde, samo dolaze na ‘crnu listu’, a i onako se ništa ne poduzima.

Grad šuti

No, hoće li i ovoga, vjerojatno već najmanje petog puta u povijesti našeg portala i novina pitali smo i mjerodavne. Iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske odmah su odgovorili, a u Gradu i nakon nekoliko tjedana od upita, šute.

– Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama  uređivanje prometa je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave (čl.5.). Sankcioniranje vozila dostave u pješačkoj zoni, koji istu obavljaju van vremena dostave,  u nadležnosti je službi Grada Bjelovara, dok je za nepropisno parkiranje vozila  i vožnju pješačkom zonom ostalih vozila nadležna policija. Prometnim znakovima je uređen promet na Korzu kao što je i vidljivo iz vaše fotografije. Dakle zabranjen je promet svim vozilima, kako motornim vozilima tako i biciklima,  određeno je vrijeme dostave  te je ulica označena kao pješačka zona. Policijski službenici postupaju prilikom obavljanja redovne službe i po dojavama prema svim vozačima zatečenim u prekršaju te ih propisno sankcioniraju, te ćemo tako postupati i dalje. Također u mjesecu rujnu provodi se akcija „Poštujte naše znakove“  tijekom koje će policijski službenici i kontakt policajci posebnu pozornost posvetiti zaštiti djece pješaka i djece biciklista kao sudionika u prometu – odgovorili su iz policije.(sk )