S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu uz koronavirus, Hrvatski zavod za javno zdravstvo proteklog tjedna donio je preporuke o provođenju Programa obveznog cijepljenja. Kako navode, primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Strog režim rada

Kakvo je stanje na terenu, provjerili smo s bjelovarskom pedijatricom Marijom Čatipović koja nam je potvrdila kako se, unatoč koronavirusu, djeca cijepe. Pri tome pojašnjava kako je potrebno razlikovati primovakcinaciju od revakcinacije.

-Cijepljenja u dobi od navršenih dva, četiri i šest mjeseci te s djetetovih godinu ubrajaju se u primovakcinaciju. Ne bi ih bilo dobro previše odgađati kako ne bi došlo do pojave bolesti kao što su hripavac i ospice budući da sada ne znamo koliko će potrajati ova epidemiološka situacija – istaknula je doktorica napomenuvši kako je potrebno držati se određenih pravila ponašanja prilikom dolaska u ordinaciju kako bismo zaštitili zdravlje.

-Trenutno imamo vrlo strog režim rada. Roditelji, prije nego što dođu u ordinaciju, trebaju nazvati kako bi dogovorili svoj termin koji je potrebno striktno poštovati. U prijevodu to znači da sada nema kašnjenja kako se roditelji međusobno ne bi susretali. Osim toga, dijete liječniku treba dovesti jedan roditelj ili druga bliska osoba. Naglašavamo, samo je jedna osoba u pratnji – kazala je naša sugovornica posebno napominjući kako je u ovoj situaciji izuzetno važno da roditelji budu iskreni te da ne pokušavaju sakriti da je dijete možda bilo u kontaktu s osobama u samoizolaciji ili zaraženima.

Iskrenost i odgovornost

-To je prije svega neizmjerno važno zbog zdravlja djeteta. Naravno da ću ja kao liječnik pregledati dijete prije samog cijepljenja, no tim pregledom ne mogu otkriti koronavirus. Upravo je zato u ovom periodu, više nego ikada, važno da se roditelji ponašaju odgovorno – istaknula je doktorica Čatipović.
Kada je pak riječ o revakcinaciji do koje dolazi u dobi djetetove od jedne i pol te pet i pol godina, ona se u ovom trenu može odgoditi, pojasnila je doktorica Čatipović, budući da je dijete nakon primovakcinacije već dobro zaštićeno tako da roditelji mogu mirno čekati da se epidemiološka situacija stabilizira. (im)

Bjelovarskim roditeljima sve pohvale

Jedno od vrlo čestih pitanja koje si roditelji postavljaju posljednjih dana vezano je uz izlaske djece na svjež zrak, a doktorica Čatipović pojašnjava kako je ono dobrodošlo uz već dobro poznata ograničenja.

-Naravno da je dobro da djeca budu vani na svježem zraku, no svakako bih preporučila da roditelji biraju vlastito dvorište. Oni koji stanuju u zgradama i nemaju svoje dvorište mogu se prošetati sa svojim djetetom, ali to nikako ne znači da u šetnju trebaju povesti i recimo susjedovo dijete ili otići na dječje igralište ili bilo koje drugo mjesto gdje bi mogli doći u kontakte s drugima. Sada je vrijeme da čuvamo zdravlje i svoje djece i sebe te to tako moramo prihvatiti – kazala je doktorica dodavši kako je itekako zadovoljna ponašanjem roditelja svojih malih pacijenata koji su novonastalu situaciju shvatili vrlo ozbiljno.

-Moram pohvaliti roditelje jer sam u praksi primijetila da se ponašaju vrlo odgovorno, a nadam se da će tako biti i u narednom periodu. Pokušavamo što više koristiti sve prednosti moderne tehnologije pa velik dio problema rješavamo putem različitih kanala on line komunikacije. Kada to nije moguće, roditelji dovode djecu u ordinaciju, ali po istim pravilima kao i za cijepljenje – pojasnila je doktorica zaključivši kako je sada najvažnije maksimalno izbjegavati kontakte kako bismo što bezbolnije izašli iz ove pandemije.